NBS: Čemu strah, sve smo obezbedili

Narodna banka Srbije (NBS) poručila je da je obezbedila nisku i stabilnu inflaciju, i stabilnost kursa dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

15:48

Default images
Foto: Thinkstock.com

To nije ostalo neprimećeno kod privrednika, međutim rezultati USAID-ove Ankete 1.000 preduzeća, u kojoj su mala preduzeća činila 90 odsto uzorka, otvaraju prostor za dalje analize i neka pitanja.

"Poruka devet od deset privrednika u Srbiji da je tokom 2012. godine glavni problem u njihovom poslovanju bila inflacija je razumljiva. Međutim, ako se sličan stav ponovi i 2015, nakon dve godine niske i stabilne inflacije na nivou od oko 2,0 odsto, logično je zapitati se o čemu se radi".

Centralna banka konstatuje da to pitanje opravdava i činjenica da preduzeća, po pravilu, nemaju kašnjenje u sagledavanju trenutnih cenovnih okolnosti, budući da su stalno prisutna na tržištu robe i usluga.

"Da li je to odraz još uvek prisutnog 'straha' od inflacije, posebno kod daleko najbrojnijih malih preduzeća (90 odsto uzorka)? Takav stav se jedino može pravdati 'istorijskim razlozima', ali nasuprot takvom stavu stoje činjenice niske i stabilne inflacije na nivou od oko 2,0 odsto", dodaje NBS.

U saopštenju se takođe ukazuje na to da "iako je relativna stabilnost kursa prisutna protekle tri godine, ocena uticaja kursa je slična, mada samo 9,0 anketiranih izvozi".

Iako će inflaciju i promenljivost kursa teško neko navesti kao faktor svoje konkurentnosti ili profitabilnosti, NBS će, poput drugih centralnih banaka, nastaviti da dosledno objašnjava kretanje inflacije i njenih faktora kako u proteklom periodu, tako i u budućnosti, kao i to šta preduzima da bi obezbedila nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku.

"Naša posvećenost održavanju niske inflacije, ipak, nije ostala neprimećena od strane privrednika. Inflacija i stabilnost kursa, oblasti su u kojima je prema njihovoj oceni zabeležen najznačajniji napredak u 2015. godini", navodi NBS.

NBS je na kraju poručila da će, sa uverenjem da je makroekonomska stabilnost bitan faktor poslovnog i investicionog ambijenta, kao i do sada nastaviti da podržava nisku inflaciju svim raspoloživim merama iz svoje nadležnosti.

Centralna banka je ubeđena da će to privredi otvoriti prostor za povećanje konkurentnosti, proizvodnje i zaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: