Mali: Nakon 50 godina čistimo Kolubaru

Radovi na čišćenju korita reke Kolubare u Obrenovcu, koji koštaju oko pola miliona evra i trebalo bi da budu završeni do kraja godine, su počeli u Obrenovcu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2015.

13:55

Default images
Foto: Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je podsetio da se nakon više od 50 godina prvi put počelo sa čišćenjem korita te reke i dodao da je cilj radova povećanje protočnosti Kolubare i smanjenje rizika plavljenja u slučaju jačih kiša tokom jeseni i zime.

"Ovo su radovi koje građani ne vide, ali ovo su najznačajniji radovi nakon ojačavanja i obnove bedema i nasipa koje radimo kako bismo povećali bezbednost građana Obrenovca, ukoliko dođe do jačih pljuskova i mogućnosti poplava", rekao je Mali i naglasio da će radovi trajati do kraja godine.

On je rekao da će iz korita Kolubare biti uklonjeno oko 80.000 kubika mulja, kao i stabla, otpad i sve ono što je onemogućavalo reci da teče.

Gradonačelnik je rekao da je grad Beograd za godinu i po dana uradio mnogo na obnovi Obrenovca.

"Svi nasipi su u potpunosti sanirani. Očekuje nas otvaranje obrenovačke gimnazije i ustanove za socijalni rad", rekao je Mali i dodao da će ubrzo u potpunosti biti završena obnova Obrenovca.

Direktor vladine Kancelarije za obnovu posle poplava Marko Blagojević je rekao da su radovi vredni oko pola miliona evra i da ih ta kancelarija finansira iz sredstava Fonda solidarnosti EU.

Blagojević je rekao da je EU mnogo pomogla Srbiji posle poplava.

Prema njegovim rečima, Kolubara nije jedina reka na kojoj je čišćeno korito već su takvi radovi izvedeni na kilometrima i kilometrima reka širom Srbije.

Kao primer je naveo Tamnavu i reke u zapadnoj Srbiji, poput Bjelice, koja, kako je podsetio, protiče kroz opštinu Lučane koja je tokom prošle godine sedam puta bila plavljena.

"Nadam se da nikad nećemo saznati kakvi su zapravo efekti čišćenja korita Kolubare i da Obrenovac više nikad neće biti izložen onakvom riziku kakvom je bio izložen prošle godine i da nikad više nećemo biti u prilici da se u Obrenovcu bavimo obnovom, već da će sve ono što ćemo raditi zapravo biti u cilju smanjenja rizika od opasnosti koje nam prete od prirode", rekao je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

23 h

Podeli: