Amerikanci čekaju da Nišlije isključe struju

Izgradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Niš" mogla bi da počne do kraja godine, rekao je u Nišu ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

18:25

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

On je tokom dana obišao bivšu kasarnu "Bubanjski heroji" na čijem prostoru treba da nikne novi kompleks, a na pitanje novinara zbog čega još nije počela gradnja izjavio je da je pred američkim investitorom bilo dosta prepreka i da je dobijanje građevinske dozvole u Srbiji jako komplikovano i teško.

"Direktor kompanije koja će graditi 'Novi Niš' Filip Bej rekao mi je da su danas predali zahteve za neke dozvole za gradnju, a imaju još dve takve prepreke koje treba da prevaziđu. Ukoliko sve to bude išlo kako treba do kraja godine mogli bi da počnu sa gradnjom", kazao je Kirbi.

Kao preprekom sa kojom se suočavao investitor "Novog Niša" Kirbi je naveo to što struja koja je trebalo da bude isključena sa gradilišta da bi ono bilo bezbedno, nije isključena punih 18 meseci.

"Investitor pored toga još nije dobio nacrte starih građevina koje se na tom prostoru nalaze, tako da još ne zna sa čim će se suočiti kada u njih uđe", rekao je Kirbi.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da ni jedna od aktivnosti koje je američki ambasador naveo kao prepreka za izgradnju "Novog Niša" nije bila u nadležnosti grada.

Perišić je međutim istakao;da se prethodno gradsko rukovodstvo prilikom kupovine kasarne "Bubanjski Heroji" od Vojske Srbije obavezalo na "nemoguće uslove", a takvi slovi su, prema njegovim rečima, postavljeni i pred investitora.

"Prihvaćena je obaveza da se za potrebe vojske uradi eksproprijacija 156 hektara zemljišta na Čamurlijskom putu, što je u tom trenutku bila obaveza od osam milijardi dinara, što je više od celog gradskog budžeta. Do sada je eksproprisano samo pet hektara i ne znam sa kojim parama bi mogli da nastavimo da se time bavimo", kazao je Perišić.

On je istakao da je ugovorom o prodaji zemljišta američkoj kompaniji "Klin ert kapital" (Clean Earth Capital) zaključenim januara 2012. godine bilo predviđeno da ova kompanija od oktobra 2015. godine za potrebe Vojske Srbije izgradi 21.000 kvadrata stambenog prostora.

"Koji investitor bi bio u stanju da u roku od samo tri godine pripemi projektnu dokumentaciju, dobije građevinsku dozvolu i izgradi sve te stanove", upitao se Perišić.

Prema prvobitnim najavama, američka kompanija je temelje "Novog Niša" trebalo da postavi još sredinom 2012. godine, a kao rok za završetak čitavog kompleksa određena je 2017. godina.

"Novi Niš“ treba gradiće se na prostoru od 15 hektara, a prema najavi investitora činiće ga savremeni biznis centar, hotel, stambeni kompleks, šoping centar, vodeni park, sportski tereni, bazen, zgrada univerziteta, studentski dom, luksuzni apartmani i bolnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: