Kreće brza pruga na Koridoru 10 FOTO

Novom dvokolosečnom prugom Gilje – Ćuprija - Paraćin na Koridoru 10, koju gradi italijanska kompanija "Italiana Costruzioni CAF" ove nedelje krenuće prvi vozovi

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

08:41

Default images
Foto: Tanjug

Tako će Srbija na Koridoru 10, posle 26 godina, dobiti nove kilometre pruge, projektovane za brzine od 167 kilometara na sat.

Vozovi bi već u sredu trebalo na probnu vožnju levim kolosekom iz pravca Beograda, od Gilja do Ćuprije, u dužini oko pet kilometara, izjavio je odgovorni izvođač radova na ovoj deonica Željko R.Marković.

Nova dvokoloesčna pruga Gilje-Ćuprija-Paraćin duga je 10,5 kilometara, projektovana za brzine do 167 kilomatara na sat. Plan je da se kompletna deonica u saobraćaj pusti krajem novembra.

"Levi kolosek novoprojektovane pruge je u Gilju spojen sa postojećim levim kolosekom i tehnički primljen, i sada Železnice Srbije rade na postavljanju novih 2,5 km kontaktne mreže od Jagodine do Gilja, koja je bila ukradena i to bi trebalo biti završeno, mi očekujemo do srede kada bi prvi voz prošao ovom prugom", rekao je Marković.
Foto: Tanjug
Institut CIP završio je ispitivanje čelične konstrukcije železničkog mosta na Velikoj Moravi, obradu podataka, konačno mišljenje i rezultat bi trebalo da objavi ove sedmice.

Do sada je tehnički primljena jednokolosečna pruga od Zmiča do Paraćina oko 4,5 kilometara i desnog koloseka nove dvokolosečne pruge od stajališta u Gilju do ulaznih skretnica u stanicu u Chupriji kao i dva stanična koloseka u stanici, napomenuo je Marković.

Jednokolosečna pruga, izgrađena za potrebe privrede Ćuprije i Paraćina, od Zmiča do Paraćina je u funkciji. U Železničkoj stanici u Ćupriji, koju zaobilazi nova dvokolosečna pruga, izgrađena su dva perona na dva nova koloseka.

Pruga je spojena sa starim kolosekom od Jagodine, prešla je most na Velikoj Moravi, izgradjena je i puštena u saobraćaj zaobilaznica regionalnog puta Jagodina - Ćuprija preko pruge, u dužini od oko 1,5 kilometara, izgradjeno novo stajalište u Gilju...
Foto: Tanjug
Radove na pruzi, "u stopu prate" stručnjaci kompanije "Simens" koji rade na postavljanju električne kontaktne mreži i signalnih uredjaja.

Najveći zahvat na pruzi, a izgrađeno je 20 objakata, bio je most na Velikoj Moravi, čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara, raspona 52,5 metara koga drži šest stubova od kojih su dva rečna.

Njega su završili radnici "Goše" i "Mostogradnje" jer je most počeo da gradi pa otišao u stečaj austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina- Meteorit".

Izgradnja mosta i te deonice pruge finansira se kreditom Evropska investiciona banka u iznosu 16,2 miliona evra, a investitor su Železnice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: