"Došlo je do eskalacije, suše se maline"

Na području ivanjičke opštine zasadi malina se suše, a uzrok tome su prošlogodišnje velike padavine i virus zamrljanosti lista maline.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

14:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema rečima dr Aleksandara Leposavića iz čačanskog Instituta za voćarstvo, sušenje malinjaka su prouzrokovale prošlogodišnje velike padavine koje su zajedno sa bolestima dovele do takvog stanja.

"Usled visokih temperatura od jula do septembra došlo je do eskalacije, odnosno problema sa grinjama. Pored toga, postoji i teškoća sa novim identifikovanim virusom zamrljanosti lista maline, a njegovo prisustvo je najzastupljenije u Ivajnjici i Arilju u preko 95 odsto kontrolisanih zasada", precizirao je dr Leposavić.

On je istakao da je ivanjička opština u saradnji sa čačanskim Institutom za voćarstvo prva u tom delu Evrope koja je potpisala ugovor o naučno-istraživačkom projektu uticaja tog virusa.

Leposavić kaze da je pored žutila na listovima jedan od veoma karakterističnih simptoma pojava deformisanih plodova.

On savetuje proizvoače "crvenog zlata" da ne prskaju malinjake akaricidima.

"Preparati su veoma skupi, a efekta nema. Najbolje je sprovesti prihranu preko lista kako bi se pojava simptoma smanjila i formirao plod za narednu godinu. To će biti delotvorno i na kvalitet plodova", zaključio je Leposavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: