Čadež tvrdi: Dolaze Nemci, posao za 2.000

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će "Simens" do kraja septembra otvoriti 220 radnih mesta u fabrici u Subotici.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

12:37

Default images
Foto: B92

Prema njegovim rečima, jedna velika kompanija će otvoriti više od 2.000 radnih mesta, a da jedna kompanija, koja je proizvođač mesa, namerava da uloži u Srbiji 400 miliona evra.

Nemačka, odnosno kompanije, od 2000. godine uložile su u našu zemlju oko 1,7 milijardi evra, rekao je Čadež na TV Pink.

Oko 35.000 ljudi radi u kompanijama koje su srpske sa nemačkim kapitalom, što je pokazatelj privredne saradnje izmedju dveju država, istakao je predsednik PKS.

Čadež je potvrdio da se prilikom nedavne posete delegacije Srbije Minhenu razgovaralo, što je već izvesno, da velika kompanija otvori više od 2.000 radnih mesta, a da "kompanija, koja je proizvođač mesa, namerava ovde da uloži 400 miliona evra, dakle i otvori brojna radna mesta".

Predsednik PKS je ocenio da su u Minhenu najznačajniji bili razgovori sa predstavnicima nemačke privrede i radni doručak sa 30-ak nemačkih kompanija.

Sa nekima se razgovaralo o proširenju njihovih kapaciteta, a neke su, kao "Simens", već u Srbiji, gde imaju svoje fabrike, gde žele da zapošljavaju i otvaraju nova radna mesta, kazao je Čadež.

Razgovaralo se o kooperaciji sa postojećim srpskim kompanijama, manjim i srednjim proizvodjačima koji mogu da budu dobavljiči kompanijama kakva je "Simens", preneo je Čadež.

On je podsetio i na srpski izvoz u Bavarsku - autodelova, mehanike, elektronike i poljoprivrednih proizvoda.

"Pokušavamo prvo da sredimo stvari u sopstvenoj kući, da konsolidujemo javne finansije, da ne finansiramo ono što ne moramo, dakle, da ne finansiramo društvena preduzeća koja nemaju nikakvu perspektivu, da uspemo da oslobodimo ta sredstva za investicije, da praktično oslobodimo energiju za privatni sektor", rekao je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: