Niški aerodrom imaće satelitsko navođenje

Aerodrom "Konstantin Veliki" izabran je kao predstavnik Srbije za korisnika projekta EK za uvođenje sistema za satelitsko navođenje vazduhoplova.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

16:27

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Rukovodioci Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" obišli su Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, poklonili opremu službi obezbeđenja i najavili uvođenje novih navigacionih postupaka, radi podizanja nivoa bezbednosti.

"Prioritet Direktorata civilnog vazduhoplovstva jeste bezbednost vazdušnog saobraćaja. Samim tim i podizanje nivoa bezbednosti naše južne vazdušne luke, Aerodroma 'Konstantin Veliki', jeste naša obaveza", istakla je direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov, navodi se u saopštenju Aerodroma "Nikola Tesla".

Kako se dodaje, Direktorat je u postupku izdavanja odobrenja Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, koja je za Aerodrom Konstantin Veliki izradila instrumentalne navigacione postupke za precizan prilaz i sletanje, koji će doprineti većoj bezbednosti i koristivosti aerodroma.

"Takođe, uskoro očekujemo uvođenje postupaka koji se odnose na primenu navigacije zasnovane na mogućnostima vazduhoplova, kojim će biti omogućen bezbedniji prilaz i sletanje vazduhoplova na aerodrom u Nišu, u uslovima smanjene vidljivosti i to bez korišćenja zemaljskih uređaja jer se radi o primeni satelitske navigacije, koja je već primenjena na Aerodromu Nikola Tesla", najavila je Čizmarov.

Direktorat će u saradnji sa Evropskom komisijom, u okviru projekta TAIEX, u novembru organizovati obuke za vazduhoplovno osoblje na temu upravljanja rizicima u vazdušnom saobraćaju.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević predao je Aerodromu "Konstantin Veliki" na upotrebu rentgen uređaj koji se koristi za pregled ručnog prtljaga, a može se koristiti i za pregled putnika. Uređaj koji je proizveden 2003. godine stavljen je van upotrebe na beogradskom aerodromu kupovinom uređaja nove generacije.

U proteklih pet godina vrednost donacija Aerodroma "Nikola Tesla" niškom aerodromu iznosi oko 165.000 evra, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: