"Obaramo kamate na 200-300 mil. EUR"

Vlada Srbije namerava da u narednih godinu, godinu i po smanji trošak javnog duga u budžetu sa 1,1 milijardu evra na 200 do 300 miliona evra, kaže Dušan Vujović

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

12:53

Default images
Foto: Thinkstock

Srpski ministar finansija je poslanicima u Skupštini Srbije rekao da se to omogućava predloženim izmenama Zakona o javnom dugu, čime se stvaraju preduslovi i za efikasnije upravljenje javnim dugom, optimizaciju i postizanje najbolje cene duga.

Vujović je rekao i da se odredbe Zakona o javnom dugu prilagođavaju budžetu koji je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Prilikom usvajanja budžeta za 2015. eksplicitno smo stavili da neće biti finansiranja likvidnosti, niti davanja garancija. Dogovorili smo se da se i u Zakon o javnom dugu uvedu odredbe tako da sprečimo nekotrolisano povećanje javnog duga i stvorimo sebi prostor da optimiziramo javni dug", rekao je Vujović.

Ministar finansija je istakao da je javni dug sredstvo da se finansiraju investicije i dugoročne potrebe, a ne kratkoročna likvidnost, i dodao da javni dug treba da bude deo sredstava koja državi obezbeđuju dugoročne izvore finansiranja, pre svega u oblasti infrastrukutre.

Vujović je rekao i da je cilj predloženog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije da se bolje upravlja ukupnom imovinom države.

Kako je objasnio, na prodaju će biti ponuđeni poslovni i stambeni objekti koji su već iznajmljeni, a pravo preče kupovine imaće sadašnji korisnici.

Vujović je rekao i da se iznenama zakona o kreditima sa Evropskom investicionom bankom za obnovu kliničkih cenatara u Srbiji, sklopljenim u decembru 2006. godine, produžava rok za povlačenje tih pozajmica do kraja 2018, a rok za njihovo trošenje do kraja 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: