"Srbi nemaju razloga za paniku"

Nema razloga za izbijanje panike i povlačenje novca iz banaka među građanima Srbije zbog krize u Grčkoj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

16:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Efekti bi trebalo da budu mali jer nema razloga za izbijanje panike i za povlačenje novca iz banaka, a centralna banka bi trebalo da ima dovoljno sredstava da obezbedi stabilnost", rekao je profesor na bečkom Institutu za za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je da

S vremenom se, kako navodi, može otvoriti pitanje poslovanja banaka u grčkom vlasništvu, ali ističe da ako je supervizija NBS bila adekvatna, to bi mogao biti više komercijalni nego sistemski problem.

On ističe da bankarski sistem u Srbiji ima veoma ozbiljan problem visokog udela nanaplativih potraživanja i podseća da se to ponovo pominje i u najnovijem izveštaju MMF-a.

"No, uticaj grčke krize na to ne bi trebalo da bude veliki. Reč je pre svega o nesolventnim domaćim preduzećima u privatnom i u javnom vlasništvu", podvlači ovaj ekonomista.

Mere kojima bi se smanjio problem nenaplativih potraživanja kasne, zbog čega Gligorov ocenjuje da je to svakako značajan rizik i značajno ograničenje na privredne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: