"Javna uprava nije velika, BDP je mali"

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izjavila je da javna uprava u Srbiji nije prevelika, ali da je neodrživa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

14:42

Default images
Foto: Thinkstock

"Javna uprava je među manjima u odnosu na zemlje sa kojima se poredimo, ali naš BDP to ne može da izdrži", precizirala je Udovički i dodala da javna uprava nema kapacitet da reformiše privredu kako bi BDP "narastao".

Ona je rekla da su prosečni troškovi zarada javne uprave u BDP konsolidovane države u 2014. godini bili 12 odsto BDP-a, a nakon smanjenja plata od 10 odsto, ti troškovi su 11 odsto BDP-a.

Cilj Vlade je, kako je istakla, da se ti troškovi u naredne tri godine smanje na 8,7 odsto BDP-a.

Udovički je posebno ukazala da udeo troškova za zdravstvo u BDP-u iznosi 10,6 odsto, pri čemu postoje brojni problemi u njegovoj efikasnosti, i navela primer Makedonije u kojoj udeo zdravstva u BDP-u iznosi sedam odsto, pri čemu ovaj sektor u Makedoniji ima znatno bolje rezultate nego u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: