"14. oktobar" i "Župa" idu u stečaj

Kruševačka preduzeća IMK "14. oktobar" i Hemijska industrijska Župa više nisu pod zaštitom od naplate poverilaca i očekuju pokretanje stečajnih postupaka

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

16:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Generalni direktor Industrija mašina i komponenata (IMK) "14.oktobar" Miloš Isailović rekao je da će ta fabrika sama pokrenuti predstečajni postupak.

"Fabrika sama pokreće predstečajni postupak, izrađujemo unapred pripremljen plan reorganizacije i radiće se dogovor sa poveriocima", rekao je on i dodao da preduzeće nastavlja uobičajeno da funkcioniše”, ističe Isailović.

Ta fabrika, nakon što ju je krajem prošle godine kroz socijalni program napustilo oko 690 ljudi, trenutno ima oko 780 radnika.

“O novonastaloj situaciji poslovodstvo i reprezentativni sindikatu su jutros obavestili zaposlene, a sindikat će sadam pre svega, gledati kako da zaštiti prava radnika”, kaže predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Dejan Mutavdžić

" Mi sada pre svega želimo da vidimo kako da zaštitimo prava radnika", kazao je Mutavdžić. Reč je o ukupno 900 ljudi koji su zaposleni u kruševačkim preduzećima.

Hemijska industrija "Župa" je po rečima generalnog direktora Bojan Cvetković, od Agencije za privatizaciju dobila obaveštenje da nije više pod zaštitom od naplate poverilaca, te da treba da preduzme mere kako bi se zaštitili imovina i kapital preduzeća.

To preduzeće, podsetio je on, na ime tridesetak plata iz ranijeg perioda, komercijalnih dugova, potom dugovanja prema Elektroprivredi Srbije (EPS), Srbijagasu, komunalnim preduzećima i bankama, duguje oko 22 miliona evra, što je u visini procenjene vrednosti fabrike.

"Mi ne možemo da se zaštitimo od stečaja, u narednom periodu idemo u stečaj. Naš račun poverioci ne mogu da blokiraju, jer je on u višegodišnjoj blokadi. Čekamo datum kada će Trgovinski sud, na osnovu zahteva nekog poverioca, da pokrene stečajni postupak", rekao je Cvetković.

U toj fabrici je nakon socijalnog programa, sprovedenog krajem 2013. godine, kada je otišlo oko 320 radnika, u stalnom radnom odnosu ostalo njih 18.

Župa je do sada sarađivala sa britanskim preduzećem "Nutrihem", koje je investiralo 10 miliona dinara u novu indukcioni peć za pretapanje bakra i u saradnji sa kojim je ta hemijska industrija plasirala plavi kamen na brojna strana tržišta.

Privatizacija "Župe", koja je na početku tog procesa bila svrstana među 40 najboljih preduzeća u Srbiji, raskinuta je 2005. godine, nakon čega je ta hemijska industrija u većinskom vlasništvu države, odnosno u postupku restrukturiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: