Berači malina ostali bez posla

Grad koji je desetkovao rod maline ostaviće i nekoliko hiljada berača iz užičkog kraja ovog leta bez nadnice.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

12:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Četiri godine zaredom radila sam u malinjacima Brekov od jutra do sumraka, ali i bila pošteno plaćena. Prošle sedmice zvao me je gazda i obavestio me da kod njega berbe neće biti - žali se Zora, nezaposlena Užičanka.

Brekovo, Bjeluša, Kuščica, Dobrače i Severovo - ovde je grad zatro malinjake do zadnje voćke. Na ovih pet sela otpada 20 odsto proizvodnje maline na teritoriji Arilja. "U sezoni je u ariljskim malinjacima između 12.000 i 15.000 berača. Letos će ih biti 3.000 manje. O dnevnici još nismo pričali, ali će biti niža od prošlogodišnje", priča Dragan Bogdanović, predsednik Udruženja malinara "Vilamet spas“ iz Arilja.

Vlade Nikolić iz Kosjerića kaže da će njegove maline brati šest žena iz Srpske. Imaće dnevno po 15 evra, konak i hranu.

"Prošle godine dnevnica je bila 2.500 dinara. Ove, 2.000 plus dva obroka i prevoz, jer puno je radne snage koja traži posao", kaže Nikolić. Zbog slabog roda, u kosjerićkom kraju biće 30 do 40 odsto manje berača.

"A to je oko hiljadu ljudi kojima je svaki dinar dragocen", ukazuje Jordan Starčević iz Seče Reke kod Kosjerića.

"Na teritoriji Bajine Bašte smo prošle godine imali 2.000 berača, sada će ih biti upola manje", priča Dragan Vukajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: