Dajemo Rusima 100 mil. za 27 vozova

Železnice Srbije saopštile su da su RŽD internešnl potpisale aneks ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju železnica i nabavku 27 novih dizel motornih vozova.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

10:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Aneks su potpisali generalni direktori Železnica Srbije Miroslav Stojčić i RŽD Internešnl Sergej Pavlov, a vrednost ove nabavke od ruskog proizvođača Metrovagonmaša u ukupnoj vrednosti je 100 miliona dolara.

Aneks će stupiti na snagu kada se dobiju saglasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finansija Srbije, kao i Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije.

Pored toga, neophodno je i da Železnice Srbije dobiju bankarske garancije RŽD Internešnl i Metrovagonmaša, kao i da uplate avans od 15 odsto vrednosti aneksa.

"Očekujemo da će sve aktivnosti u vezi sa Aneksom 5 biti realizovane tokom maja, nakon čega će stupiti na snagu", izjavio je generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić nakon potpisivanja aneksa, navodi se u saopštenju.

On je precizirao da je, prema odredbama tog aneksa, isporuka prva dva nova dizel motorna voza predviđena je u roku od 456 dana, a zadnje, 27. garniture u roku od 846 dana od stupanja na snagu tog dokumenta.

Osim 27 novih dizel motornih vozova po ceni od 3,6 miliona dolara po garnituri, ugovorena je i nabavka rezervnih delova i komponenti u vrednosti od 2,6 miliona dolara, u skladu sa potrebama srpskih železnica i po cenama koje su prihvatljive za Železnice Srbije.

Iz tog javnog preduzeća podsećaju da je to treći projekat iz ruskog kredita čija je realizacija započela u ovoj godini, nakon što su u prethodna dva meseca već započeli radovi na modernizaciji deonica pruge Ruma-Golubinci i Sopot Kosmajski-Kovačevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: