Budžetlijama plata prema radu

Nacrt zakona o platama je pripremljen, i njegovim usvajanjem će se "jednom za svagda ustanoviti koliko ko stvarno zarađuje, i koliko ko treba da zarađuje".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

14:27

Default images
Foto: Thinkstock.com

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dodaju da je u toku rad na komunikacionim aktivnostima kako bi prvo, svi zaposleni razumeli kako će zakon da se dotiče njih, a tek potom, kada budu gotove analize poređenja konkretnih zarada u državnom i privrednom sektoru, pregovarati ciljane zarade (jun/jul).

Novim zakonom o platama predviđeno je uvođenje za sve zaposlene u javnoj upravi uređivanje plata zasnovano na jedinstvenim pravilima kako bi se obezbedila primena principa "jednaka plata za rad jednake vrednosti". Sadašnji sistem uređivanja plata je segmentiran u brojnim propisima i nedovoljno transparentan, te je cilj novog zakona da se obezbedi upravljivost sistema određivanja plata i kontrola budžetskih sredstava namenjenih troškovima rada.

Cilj kataloga radnih mesta je da doprinese uređivanju sistema plata kroz propisivanje svih radnih mesta u javnoj upravi i davanje opisa poslova koji se na njima obavljaju u svrhu vrednovanja tih radnih mesta.

Reorganizacija državne uprave, ključnih sistemskih sektora (prosveta, zdravstvo, lokalna samouprava) i posebno Ministarstva finansija, omogućiti uštede i jačanje najpotrebnijih funkcija.

Ovaj posao biće praćen uvođenjem e-uprave i razvijanjem metoda upravljanja ljudskim resursima kako bi se značajno podigao kapacitet i delotvornost javne uprave, a ovo je cilj na kome će se kontinuirano raditi naredne tri godine, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: