Vlada opipava puls MMF, a i nacije

Uskoro ćemo imati reviziju aranžmana s MMF, a Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da imamo i dobrih i loših rezultata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2015.

16:34

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

U Vašingtonu počinje prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Delegaciju Srbije predvodi guvernerka Jorgovanka Tabaković, a u Beogradu ćemo uskoro imati priliku da vidimo šta smo uradili.

“Ima i dobrih i loših rezultata. Dobro je što je budžetski deficit manji, loše je to što nema izvršenja nekih zacrtanih kriterijuma, na primer, odugovlači se povećanje cene struje”, rekao je Vučković gostujući u Kažiprstu B92.

Manji deficit je rezultat smanjenja plata i penzija ali to, kako je rekao, još nije dovoljno i ne daje nam pravo da odahnemo.

Vučković savetuje da bi višak trrebalo sačuvati, jer su na drugoj strani veliki rizici i moguće je da neće sve ići po planu, pre svega reč je o donošenju platnih razreda, rešavanje pitanja preduzeća koja su u državnom vlasništvu...

“Moj utisak da je završetak prošle godine bio bolji, da su donete neke i teške odluke, a sada se malo luta, opipava se puls i MMF i čitave nacije. Imamo blago pomeranje nekih mera koje je trebalo što pre doneti”, kaže on.

Govoreći o reformi EPS-a, Vučković kaže da je upravo povećanje struje trebalo da bude početak reformi tog preduzeća. Navodi i da analiza pokazuje da bi EPS mogao da se reformiše a poskupljenjem struje od 30 odsto.

"Imali smo kontradiktorne izjave, nismo načisto šta tu treba da se radi. Ostaje da se vidi kakva će biti reakcija MMF, neće se štiklirati svaka mera, neki dan gore-dole neće biti problem." Kada je reč o otpuštanjima, Vučković kaže da tu postoje dva spektra poblema.

“Potrebno je do polovine godone napraviti plan kojim bi se otpuštalo u javnom sektrou, ali ne treba ništa uraditi naprečac, preko kolena. S druge strane, vreme curi, ovo nije novi problem i zbog toga ne bi trebalo imati razumevanje za kašnjenje ovog plana”, rekao je.

Vučković kaže i da je stanje u infrastrukturi katastrofalno, ističući da ove godine imamo manje ulaganja u infrastrukturu nego prošle godine kada je to bilo na veoma niskom nivou.

Takođe, prema njegovim rečima, ni stanje javnog duga nije svetla tačka.

“I zbog novog zaduživanja i zbog valutnih kurseva, sve analize pokazuju da će javni dug nastaviti da raste. Mi smo primorani da se zadužujemo i zbog toga je neophodno imati trogodišnji plan sa MMF.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: