"Zakon briše ping-pong situacije"

Zakon o inspekcijskom nadzoru biće na dnevnom redu Skupštine Srbije 1. aprila, a najvažnije je što taj zakon doprinosi direktnom smanjivanju sive ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

15:12

Default images

“Nadležni više neće moći da prebacuju odgovornost jedni na druge, pogotovo kada su u pitanju neregistrovani subjekti, koji najčešće i prave najveći pritisak u sivoj ekonomiji”, objasnila je Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Kori Udovički.

"Sada će sve inspekcije biti nadležne da vrše inspekciju i kod neregistrovanih subjekata, pogotovo u svom sektoru, u svojoj oblasti nadležnosti, ali će čak biti i u obavezi da skrenu pažnju drugim inspekcijama na nepravilnosti, koje se ne tiču njihove oblasti rada, ukoliko je vide", rekla je Udovički.

Ona smatra da to predstavlja značajno zatvaranje "nekih procepa" i mogućnosti za "ping-pong" - da svako kaže da nije nadležan za neku situaciju.

Drugo bitno svojstvo ovog zakona je, istakla je Udovički, što on očekuje od inspekcije uspostavljanje sistema informacione baze, na osnovu kojih će se raditi tačna procena rizika za sve subjekte koji treba da dođu pod nadzor.

Prema njenim rečima, broj nadzora inspekcije zavisiće od procene rizika i ući će u plan rada.

Kada se obavi nadzor, postojaće kontrolna lista čime inspektori mogu da se bave i tako će se značajno zatvoriti prostor za korupciju, objasnila je ona.

"Neće biti više toga da inspekcija kod nekoga ne ode, 'jer su se tako dogovorili'. Mora da postoji jasan razlog kako, ko i zašto ulazi u plan i sa kojom redovnošću”, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, Zakon o inspekcijskom nadzoru neće funkcionisati savršeno, čak ni posle nekoliko godina primene, ali će značajno promeniti privredni ambijent i odgovornost u funkcionisanju javne uprave.

Kako kaže, reorganizacija državne uprave prvi put će se ispitati šta nam treba stvarno, koje tačno funkcije, kojih imamo višak, koje su zastarele, a šta nam zapravo nedostaje.

"Na putu za Evropsku uniju mi zapravo treba da zaposlimo dosta kadrova, da stvorimo nove delove institucija i nove funkcije i vrlo je važno da za to napravimo mesta", rekla je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: