Klizni raspust vetar u leđa turizmu

Prihodi od turizma ove godine mogli bi da budu veći od milijarde i 200 miliona dolara, najavljuje resorni ministar Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

16:03

Default images
Foto: Tanjug

Odlična zimska sezona i Beograd kao turističko odredište - glavni su aduti Srbije za rekordnu zaradu.

Po završetku sajma turizma svi su zadovoljni. I organizatori i izlagači i putnici. Prodato je 15 odsto više turističkih aranžmana. Prihod skijališta veći je za 33 odsto i sve ukazuje na rekordnu godinu, kaže ministar Rasim Ljajić i najavljuje da bi jedna od podsticajnih mera mogao da bude klizni zimski raspust za učenike.

"Mi predlažemo da se uvede klizni zimski školski raspust kako bi produžili sezonu u zimskom periodu. Konkretno cemo izaći sa predlogom prema ministarstvu prosvete koje načelno podržava ovu inicijativu videćemo da li je to tehnićki moguće i na koji način da se izvede", kaže Ljajić.

Beograd kao najatraktivnija tursitička destinacija Srbije na listi kongresnih gradova je ispred Vašingtona, a gosti koji tako posete glavni grad u proseku troše 400 evra dnevno. Da bi se ta pozicija održala, neophodna su nova ulaganja.

"Naši neposredni konkurenti grade nove kongresne centre, Zagreb i Budimpešta, Varšava je sazidala nov.. oni su nam najposredniji konkurenti i mi moramo da se potrudimo da održimo sve ovo što smo uspešno započeli", kaže direktorka Turističke organizacije Beograda Gordana Plamenac.

Turizam je najbrže rastuća privredna grana Beograda i vraćanje Beograda na mapu turističkih gradova je i na agendi gradonačelnika.

"Svarno smo krenuli da razmišljamo na koji način možemo da promovišemo naš grad. Iskorisitili smo priliku da promovišemo prvesntvo u atletici 2017, prvenstvo u rukometu i iskoristili smo da damo priliku da posetioci, 5.000 stranaca besplatno obiđu Beograd", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik najavljuje da će Beograd ove godine dobiti dva nova muzička festivala, koji će mu pomoći u tome da bude važna turistička destinacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: