Sva tri operatera uvode 4G u Srbiju

Sva tri srpska mobilna operatera, Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl dobili su frekvencije koje omogućavaju uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

14:36

Default images
Foto: Freeimages

Te tri kompanije su na javnpoj aukciji u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) kupile pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka po ceni od 3,5 miliona evra po bloku, što je ukupno 21 milion evra koji će biti uplaćeni u budžet Srbije.

Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovodjenje postupka javnog nadmetanja, koja je utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude.

Ratel je izdao tri pojedinačne dozvole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

U toj regulatornoj agenciji očekuju da u maju počne uvođenje tehnologije 4G mobilne telefonije u Srbiji, koja će, kako je istaknuto, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je, nakon današnje aukcije, da je to dobra poruka za investitore i ulagače kao i za gradjane Srbije, i da na jesen, nakon digitalizacije očekuje novi tender za raspoređivanje frekvencija na 800 megaherca.

"Imaćemo još jedan tender u 2015. godini, očekujemo prihod od najmanje 75 miliona evra, a 2016. godine imaćemo aukciju za prodaju spektra na 700 megaherca. Sa stanovišta telekomunikacija očekuje nas korisna i berićetna godina", rekao je on.

Ljajić istakao da će Srbija dobiti mnogo brži internet protok ovom prodajom dela frekvencijskog spektra, kao i bolju pokrivenost mobilnom telefonijom i istakao da su prepreke za uvodjenje 4G tehnologije i tehnički otklonjene.

Kompanija Telenor je, nakon aukcije, saopštla da su sada ispunjeni i zakonski preduslovi da uvede 4G u Srbiji, što se, kao je istaknuto, očekuje početkom maja. "Uvođenje 4G će se odvijati postepeno. Prvo će se proširiti u gradskim, a kasnije i u ruralnim oblastima, u skladu sa potrebama Telenorovih korisnika", naveo je Telenor.

Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk istakao je da će ta kompanija u narednim mesecima početi da pruža usluge korisnicima na 4G mreži. "Od četvrte generacije možemo očekivati veće brzine i bolji protok interneta, što je veoma bitno za video saobraćaj koji čini 50 odsto saobraćaja u mobilnoj telefoniji danas", rekao je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: