NBS dobija šira ovlašćenja

U Parlament su stigli Predlozi izmena zakona o bankama i o NBS kojima se širi uloga centralne banke u restrukturiranju banaka i nadzoru pružanja platnih usluga.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

15:38

Default images

Izmenama zakona o NBS, koje je predložila ta institucija, vrši se usklađivanje sa Zakonom o platnim uslugama i izmenama Zakona o bankama, navodi se u obrazloženju predloženih izmena objavljenim na sajtu Skupština Srbije.

Predloženim izmenama NBS će dobiti mogućnost da vrši nadzor nad poslovanjem novih finansijskih institucija, platnih institucija i institucija elektronskog novca i da obezbedi adekvatnu zaštitu korisnika usluga koje će one pružati.

Predviđeno je i da NBS u skladu s novim nadležnostima donosi propise i pojedinačne akte u oblasti restrukturiranja banaka.

NBS će utvrđivati ispunjenost uslova za pokretanje postupaka restrukturiranja banaka, odnosno članova bankarske grupe i sprovodi te postupke, odlučuje o instrumentima i merama koje će se preduzeti i obavlja druge poslove u vezi s restrukturiranjem banaka.

Odredbe zakona kojima se uređuju ovlašćenja NBS u vezi s restrukturiranjem banaka primenjivaće se od 1. jula 2015. godine.

Predloženim izmenama Zakona o bankama uvodi se sveobuhvatan set pravila čiji je cilj ostvarivanje kontinuiteta u obavljanju kritičnih funkcija banke, obezbeđivanje stabilnosti finansijskog sistema, zaštita deponenata i investitora, novčanih sredstava i druge imovine klijenata, kao i zaštita budžetskih i drugih javnih sredstava.

Predloženim rešenjima izmena Zakona o bankama, NBS bi preuzela ulogu tela nadležnog za restrukturiranje i bila ovlašćena da u postupku restrukturiranja banke preduzima instrumente restrukturiranja - prodaju akcija, odnosno imovine i obaveza banke, kao i prenos akcija, odnosno imovine i obaveza banci za posebne namene, ali i odvajanje imovine i raspodelu gubitaka na akcionare i poverioce.

Predviđene su i mere zaštite akcionara, poverilaca i trećih lica koje bi NBS, kao telo nadležno za restrukturiranje, bila dužna da primenjuje u postupku restrukturiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: