Osam kupaca Kablova, niko ozbiljan

Za Idustriju kablova u Jagodini javilo se osam zainteresovanih ali nijedan ozbiljan kupac, kaže predsednik Odbora Sindikata metalaca "Kablova" Oliver Jovanovski

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

10:00

Default images
Foto: Freeimages

"Industriju kablova očekuje tender krajem februara ili početkom marta, ali firme koje su se javile kao zainteresovane, prema našem mišljenju, ni jedna nije ozbiljan kupac", rekao je Jovanovski.

Kako bilo, da bilo "Kablovi" moraju promeniti tip vlasništva, više ne postoji društvena svojina, a videćemo kako - da li prodajom imovine, dokapitalizacijom ili odlaskom u Akcijski fond, istakao je Jovanovski.

Za socijalni program prijavilo se 692 radnika, od 2.004 koliko ih sada radi u ovoj firmi. U toku je potpisivanje neophodnih dokumenata za isplatu i trajaće do 29.januara.

"U prvoj fazi za isplatu biće samo oni radnici koji nemaju nikakvih obustava iz ličnih dohodaka" a radnici su "dužni da sa sobom ponesu razdužne listove i izjave".

Jovanovski je izjavio da se većina radnika opredelila "za opciju dve do pet godina", a to znači da se upućiju u Nacionalnu službu za zapošljavanje, gde za taj period do ispunjnja jednog uslova za penziju, primaju 37.000 dinara mesečno, poreze i doprinose plaćaju sami, ostaje im oko 30.000 dinara, plus "džeparac" od oko 3.500 evra (šest bruto plata na ime otpremnine).

"To je najbolja opcija, od ponuđenih, i za nju se opredelilo 70 odsto radnika zainteresovanih da odu iz firme", rekao je Jovanovski. "Ono što je za sindikat najbitnije, je to da idu svi dobrovoljno niko ne ide na silu i to je za nas najbolja stvar", rekao je Jovanovski i napomenuo da su "samo metalci dobili ovako povoljan socijalni program", zaslugom Sindikata metalaca.

Jovanovski je istakao da "Fabrika radi i ima posla".

Generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović, je potsetio da su "Kablovi" prošle godine proizveli energetskih i telekomunikacijskih kablova za tehnički visoko zahtevne projekte u energetici, železnici i telekomuinikacijama, u vrdenosti 50.000.000 evra i izvozili u 15 zemelja sveta.

Ovo je šesti socijalni program odlaska radnika Industrije kablova od 1999. godine, a u poslednjih desetak godina ovu firmu, po raznim osnovama, napustilo je preko 3.500 radnika.Najviše, oko 1.200, ih je otišlo krajem 2003. godine.

"Kablovi" su u fazi restruktuiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: