Otkazan protest kamiondžija

Predstavnici Udruženja "Međunarodni transport" postigli su dogovor sa Ministarstvom saobraćaja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

16:02

Default images

S obzirom na postignuti dogovor, protesna vožnja kamionima međunarodnih prevoznika robe ulicama Beograda, koja je bila najavljena za sutra, otkazana je.

Predsednik Udruženja Dušan Nikolić je na konferenciji za štampu rekao da je glavni problem bio u tome što su prevoznci zahtevali da se garancije u pogledu raspodele međunarodnih dozvola, regulištu Zakonom o prevozu tereta, a Minsitarstvo smatra da je dovoljna i Uredba.

Nikolić je naveo da su prevoznici, pored komercjalnog, izloženi i adminstrativnom riziku, da naredne godine neće dobiti dovoljno dozvola, koje će im garantovati da mogu normalno da posluju i da otplaćuju svoje kamione.

Sa Ministarstvom je sada postignut dogovor da im se za svaku novu godinu obezbdi bar isti broj dozvola, koje su imali prethodne, kako bi obezbedili održivo poslovanje.

Nikolić je ukazao da im je organičen prevoz robe posebno kroz Austriju, Italiju, Češku i Rusiju, što im stvara probleme i u tranzitu kroz te zemlje, ako robu voze u neku drugu.

Predstavnik Udruženja Neđo Mandić je kazao da prevoznici traže da se u Srbiji srpovodi znatno stroža kontrola inostranih transportera, kao što kontrolišu i njih u drugim zemljama. Oni su, takođe, od Ministarstva zahtevali da im olakša rad, tako što bi dozvole mogli da trebuju i razdužuju elektronskim putem.

Prevoznici su istakli da je sa Ministarstvom ostao nedogovoren samo jedan odsto zahteva, o čemu će pregovori biti nastavljeni u januaru.

Pomoćnik ministra Saša Stojanović je potvrdio da je većina zahteva prevoznika prihvaćena, ali naglasio da sve to može da se reguliše Uredbom, koja ima visoki rang i da nema potrebe da sve to ulazi u zakon.

Nikolić je istakao da je za zemlju jako važan međuanrodni transport, jer njihovi kamioni 95 odsto vremena provode u inostranstvu, a troše gotovo isključivo domaće gorivo, pa država ostvaruje visoke prihode samo po osnovu akciza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: