Nemci grade 3 HE u Vrnjačkoj banji

Nemačka kompanija "EES Group" i opština Vrnjačka banja potpisale su sporazum o izgradnji tri male hidroelektrane (HE) u toj opštini.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

15:01

Default images

Sporazum vredan oko 60 miliona evra, u Beogradu su potpisali predsednik opstine Vrnjačka banja Boban Đurović i direktor ispostave nemačke "EES Group" u Ljubljani Boštjan Župančič.

Župančič je kazao novinarima, da je ukupna snaga mini HE, čija će izgradnja, prema njegovim rečima, početi odmah nakon Nove godine, 26 megavata, a planirano je da radovi budu zavrseni do 2017.

Kako je dodao, od ukupne investicije, oko 45 miliona evra je vrednost radova, koje će izvoditi lokalne kompanije i tako uposliti lokalano stanovništvo. Župančič je dodao da će "EES" grupa u Vrnjačkoj banji otvoriti i firmu koja će se baviti održavanjem HE, i uposliti još radnika, ali nije precizirao koliko.

Đurović je kazao da osim novih radnih mesta, investicija donosi opštini Vrnjačka banja i energetsku stabilnost.

"2,7 odsto od bruto proizvedene električne energije će ići lokalnoj samoupravi Vrnjačka banja, na taj način ćemo relaksirati visoke račune za održavanje elektroenergetskog sistema, pre svega javne rasvete, i omogućiti da nam preostaje čak i više nego što nam je u ovom trenutku potrebno, a novac iz tih obaveza ćemo preusmeriti u nove investicije", rekao je on.

Đurović je ocenio da je dolazak nemačke "EES" grupe u Vrnjačku banju dobar signal drugim investitorima is Evrope i sveta, jer šalje jasnu poruku da Vrnjačka banja ima povoljan poslovni ambijent, gde osim obnovljivih izvora energije (OIE), ima potencijala i za ulaganje u turizam i sport.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju, kazao je da je Nemačka važan partner Srbije u oblasti energetike i izrazio zadovoljstvo što nemačke kompanije ulažu u OIE u Srbiji.

On je dodao da OIE u ukupnom energetskom sistemu Srbije čine 21 odsto, što je prema njegovoj oceni dobro, ali ima prostora za dalje unapređenje. Vilhelm je ocenio da je banjski turizam u Srbiji još nije dovoljno razvijen i da tu "leži" veliki privredni potencijal.

Na skupu je rečeno, da nemačka "EES Group" planira do 2017. godine izgradnju još 18 malih HE u Srbiji, ukupne vrednosti oko 29 miliona evra, a neke od opština u kojima će se graditi su Kraljevo, Prijepolje, Ćićevac.

"EES" grupa je opštini Vrnjačka banja donirala i 13 miliona dinara za razvoj infrastrukture u oblasti obrazovanja i zdravstva. "EES Group" (www.ees-group.eu) u svom sastavu ima 13 udruženih kompanija, posluje 56 godina i zapošljava više od 480 ljudi. Krovna kompanija nalazi se u Nemačkoj, sa ispostavama u Sloveniji, Kataru i Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: