Gorivo nam je i skupo i jeftino

Cena benzina u Srbiji je među najnižim u regionu, dok je cena dizela među najvišim, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

19:30

Default images

Kako se navodi, nastavljen je pad prosečnih maloprodajnih cena motornih goriva u Srbiji i za poslednjih mesec dana prosečna cena snizena je za 11,09 dinara, dizela za 7,84 dinara, a autogasa za 6,63 dinara.

Pad cena goriva se beleži i kada se cene iskažu u evrima - benzin je jeftiniji za 11 evrocenti, dizel za osam, a tečni naftni gas (TNG) za sedam evrocenti. Sa prosečnom cenom benzina od 1,124 evra za litar Srbija se nalazi pri dnu liste, jer je benzin jeftiniji samo u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Mađarskoj, ističe UNKS.

Kako se navodi, prosečna cena dizel goriva u Srbiji je 1,202 evra za litar iznad je regionalnog proseka za oko pet evrocenti i to gorivo je ove sedmice skuplje samo u Rumuniji i Sloveniji.

Kako navodi UNKS, cena sirove nefte u svetu i dalje pada, mada je ove sedmice u dva navrata zabeležen blagi jednodnevni skok.

"Procene su da je pred nama kratak period smirivanja cene sirove nafte, nakon čega pojedini eksperti najavljuju skokovit rast, možda čak i do nivoa na kome se nalazila polovinom ove godine (115 dolara za barel). Ovo se obrazlaže nerealno niskim cenama sirove nafte koje već sada izazivaju pad ponude, što je po pravilu generator rasta cena", navodi se u saopštenju.

Udruženje naftnih kompanija Srbije jednom nedeljno objavljuje pregled prosečnih maloprodajnih cena, izraženih u evrima, po srednjem kursu, narodnih banaka Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji se izračunava na osnovu izveštaja sedam relevantnih maloprodajnih lanaca na domaćem tržištu - Naftne industrije Srbije (NIS), Lukoila, OMV-a, MOL-a, kompanija EKO, Avia i Europetrol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: