Iznenada u Tozi sevnulo 120 otkaza

Početkom nedelje oko 120 zaposlenih u fabrici “Toza Marković“ dobilo je otkaz, piše novosadski Dnevnik.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:42

Default images

Naime, odlaskom ove fabrike u stečaj svih 600 zaposlenih potpisalo ugovor o radu, u kojem stoji da je zaposleni radno angažovan dok za njegovim radom postoji potreba, prenosi Dnevnik izjavu Zorana Sredojeva, predsednika “Nezavisnog“ sindikata fabrike a.d "Toza Marković“ u stečaju.

Svake godine u ovo vreme, od kada je fabrika privatizovana, zaustavlja se peć za proizvodnju crepa. Tada prestaje potreba za određenim brojem radnika, koji su do ove godine odlazili kući dok ista peć krajem februara ne počne ponovo s radom. Ove godine, s obzirom na to da je fabrika u stečaju, svi ti radnici biće prijavljeni Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i dobijaće određenu novčanu nadoknadu u zavisnosti od godina staža.

Branislav Tatić predsednik drugog sindikata "Nezavisnost“, kako kaže među prvima je dobio otkaz:

"Očekivalo se da će biti zatvoren jedan pogon, kao i svake zime, ali umesto prinudnog odmora ljudi dobijaju otkaze. Mnogi od njih nisu iskoristili slobodne dane i godišnji odmor, što je protivzakonito. Sumnjam da će pogon biti ponovo otvoren, jer se tu u Pogonu 7 proizvodi crep 333 ili "velika Kikinda“, i ta proizvodnja prebačena je u deo fabrike u kojem su se do sada pravili specijalni komadi crepa. Ovaj crep je natraženiji i nema ga na lageru. Drugi problem je nedostatak gline. Sa postojećeg iskopa sirovine ima za proizvodnju do kraja godine, a kako nije otkupljeno novo zemljište ne znam kako će se proizvoditi".

Oni koji su na spisku za otkaz imaju pravo da tuže fabriku zbog neiskorišćenih godišnjih odmora. Kako je fabrika duže od sedam meseci u stečaju zaposleni imaju pravo na pun godišnji odmor - 20 radnih dana. Ukoliko se odmor ne iskoristi firma ima obavezu da ga isplati zaposlenom.

"Bio sam u inspekciji rada, jer niko od zaposlenih nije dobio rešenje o otkazu, a ljudima je rečeno da ne dolaze na posao, tako da su mnogi otišli kući bez ikakvog rešenja. Ukoliko se ne pojavite za tri dana smatra se da ste dali otkaz. S obzirom na to da sam potegao ovo pitanje prvi u fabrici sam dobio rešenje o otkazu", kaže Tatić.

Sindikalci ističu da u "Tozi Markoviću“ trenutno radi jedan pogon od tri koliko ih je bilo u funkciji za proizvodnju crepa. Proizvodnja pločica je u istom nivou već nekoliko godina. O pripremljenom planu reorganizacije poverioci se neće izjasniti pre aprila, kada se očekuje novo ročište u Privrednom sudu u Zrenjaninu.

Fabrika crepa najviše duguje "Srbijagasu“ -oko 20 miliona evra, što je stari dug nastao pre stečaja. I dve banke su veliki poverioci. Planom reorganizacije predviđeno je i da fabrika ima 605 zaposlenih te ukoliko se on usvoji mora se popuniti taj broj, tako da, za sada, ima izgleda da se neki radnici "Toze“ vrate na posao. Inače, svi zaposleni su na minimalcu koji se redovno isplaćuje.

Fabrika je od aprila ove godine u radnom stečaju koji je pokrenula Erste banka a.d. Novi Sad a protiv plana reorganizacije tada je bio upravo "Srbijagas“. Fabrika "Toza Marković“ priva-tizovana je pre više od 10 godina, a većinski vlasnik je beogradska firma "ITH“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: