"Biće duplo više nemačkih ulaganja"

Nemački investitori zadovoljni su reformskim merama srpske vlade, ali i smatraju da ima mnogo prostora za unapređenje, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

11:03

Default images

Vučić je na konferenciji za novinare posle susreta sa predstavnicima odbora nemačke privrede za Istok kazao da su Nemci zadovoljni sprovedenim i najavljenim reformama, a naročito usvojenim Zakonom o radu, ali i da su istakli da insistiraju na merama fiskalne konsolidacije.

"Razgovarali smo o tome šta Srbija mora da uradi u pogledu poslovnog ambijenta. U Srbiji ima 370 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 25.000 ljudi, a mi smo rekli da bismo voleli da se taj broj udvostruči i utrostruči", naveo je premijer. Vučić je kazao da nemački investitori čekaju da se popravi stanje auto industrije u Evropi i "da ćemo onda imati još više investicija", ali nije precizirao o kakvim se potencijalnim ulaganjima seradi.

Kako je naveo, nemački privrednici su naveli primedbe na rad naše administracije, od opštinskog do centralnog nivoa, a preneto im je da će zakon o planiranju i izgradnji biti usvojen u narednim nedeljama, uz to da se pitanje konverzije zemljišta reši kasnije. To će, kako je dodao, znatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola.

Uz to, Srbija mora da poboljša pravnu sigurnost i unapredi rad sudova.

Premijer je podsetio da je trnutna robna razmena dve zemlje vredna oko tri milijarde evra, a da srpski izvoz iznosi 1,3 milijarde evra i da se nada da će se obim razmene povećati.

Predstavnici Odbora nemačke privrede za Istok su, kako prenosi Vučić, naveli da osećaju promene u Srbiji, napredak i našu želju da napravimo pogodnije tle za ulazak nemačkih investicija i najavio da će 17. novembra zamenika kancelarke Zigmar Gabrijel doći u Srbiju sa velikom grupom nemačkih investitora.

Vučić je kazao da su sastanku prisustvovali predstavnici od IT sektora, železnica, inovacija, zdravstva i trgovine pa do najveće hemijske komopanije BASF, koja potroši više gasa nego cela Danska.

Kako je dodao, na sastanku je dogovoreno da se ovakvi susreti održavaju dva puta godišnje dva puat godišnje.

Hoćemo u Srbiji da gradimo puteve, železnicu,...

Predsednik Odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner najavio je nove investicije u Srbiju i poručio da Nemačka podržava vladine mere fiskalne konsolidacije i donošenje reformskih zakona, posebno Zakona o radu.

"Želimo da Srbiju učinimo naprednim mestom na Balkanu i u tom smislu bih želeo da pozdravim sve korake i kada je reč o regionalnoj saradnji koje je Vlada Srbije preduzela, a u političkom smislu i proces pomirenja u regionu", rekao je Lindner.

On je kazao da će Odbor nemačke privrede za istok, takođe, podržati Srbiju na njenom puta ka Evropskoj uniji.

Lindner je podsetio da je ovo njegov treći boravak u Beogradu ove godine, te da je ovog puta došao sa predstavnicima 15 nemačkih kompanija spremnim za investiranje u Srbiju.

Dogovorili smo se sa premijerom Aleksandrom Vučićem da ubuduće ovakve susrete održavamo dva puta godišnje kako bismo sagledavali realizaciju tekućih projekata i razgovarali o novim, rekao je.
Foto: Tanjug
"Nemački investitori pozdravljaju sve zakone i Zakon o radu, koji predstavlja sjajan podsticaj da se dalje nastavi sa saradnjom", rekao je Lindner istakavši da su "podjednako i veoma važne najavljene mere fiskalne konsolidacije koje su pokazatelj da je u Srbiji došlo do konsolidacije privrede".

"Pružamo punu podršku tome jer je to važno za finansije i investicije", rekao je Lindner napomenuvši da je Nemačka često na udaru, kako je rekao, kritika zato što ima snažnu finansijsku politiku.

Ali, istakao je, Nemačka želi da u narednoj godini više nema javnog duga i da postigne nšto što je "čista nula" i to je, kaže, veoma ambiciozan cilj. "Zato bih želeo ovde da kažem premijeru Vučiću da treba da sledi taj primer", rekao je Lindner.

Inače, Lindner je rekao da su razgovoru sa premijerom Vučićem prisustvovali predstavnici kompanija iz gotovo svih oblasti nemačke privrede - energetike, građevinarstva, zdravstva, automobilske industirjem, IT sektora...

"Ono što je bitno mi želimo da se u Srbiji bavimo gradjevinskim i infrastrukturnim projektima. Mi želimo da gradimo puteve, železničke pruge, ali i da investiramo u zdravstveni sektor", kazao je šef Odbora nemačke privrede za istok.

Kao veoma važno naveo je da doneti zakoni treba da budu sprovedeni na svim nivoima, pa i na lokalnom na način na koji su osmišljeni.

Lindner je rekao i da je Nemačka zainteresovana da prihvati mlade ljude iz Srbije u okviru programa "Zoran Djindjić", ali i mlade stažiste i one koji već rade u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: