Nije jasna dokumentacija o Zadruzi

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da iz dokumentacije o obnovi zgrade "Beogradske zadruge" i dalje nije jasan odnos vlasnika i korisnika zgrade.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.10.2014.

16:33

Default images

Kako navodi TS, nije i dalje nije jasno iz kojih je sredstava finansirana obnova.

Predstavnik TS-a Nemanja Nenadić kazao je agenciji Beta da ne zna da li grad poseduje svu dokumentaciju koju su tražili ili se deo dokumenata ipak nalazi u republičkim institucijama.

Transparentnost Srbija je 13. avgusta podnela žalbu povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću jer beogradske vlasti TS nisu dostavile u zakonskom roku dokumenta u vezi s rekonstrukcijom zgrade "Beogradske zadruge".

Poverenik je potom naložio Gradskoj upravi da TS dostavi dokumente iz kojih se može saznati ko je vlasnik, a ko korisnik objekta, koji je osnov korišćenja, ko je bio investitor obnove zgrade ove godine, da li ima građevinsku i druge dozvole za obnavljanje zgrade, zatim odluke, dozvole i ugovore u vezi s radovima na preuređenju ulice ispred zgrade, i dokumente koji se odnose na plaćanje radova.

Nenadić je kazao da im je gradska uprava dostavila izvode iz katastra nepokretnosti za zgradu bivšeg Geozavoda od februara ove godine i dodao da je siguran da postoje i neki ažurniji podaci.

"Budući da su dostavljeni izvodi iz katastra iz februara, nema pomena ni o sadašnjem korisniku ove zgrade - preduzeću 'Beograd na vodi'. S obzirom na to da smo zahtevom tražili podatke o sadašnjem vlasniku i korisniku tog objekta, odgovor bi mogao da znači da Grad takve podatke ne poseduje", navodi se na sajtu Transparentnosti.

Nenadić je kazao da se na osnovu dokumenta gradske uprave ne mogu saznati odgovori na pitanja o obnovi zgrade, za koju je ranije navođeno da će biti korišćena sredstva donatora, odnosno firme koja je zainteresovana da bude investitor Beograda na vodi.

"U ovim dokumentima koje smo dobili iz gradske uprave tako nešto se ne navodi, već se navodi da je republička Direkcija za imovinu dobila saglasnot od gradskog sekretarijata da izvrši obnovu, odnosno investivcijsko održavanje te zgrade", naveo je Nenadić.

Na sajtu se navodi da je moguće rešenje za ovu sitauciju da su radovi odobreni Republičkoj direkciji za imovinu, a da su kasnije, na osnovu ugovora o donaciji, ti radovi izvedeni o trošku finansijera i da o tome postoji dokumentacija u Republičkoj direkciji, ali ne i u gradskim službama.

Nenadić je kazao da bi najbolje bilo da grad Beograd ili republičke institucije same objave podatke oko rekonstrukcije zgrade u Karađorđevoj 48 jer su obnovu te zgrade "nasiroko promovisali" i da je zato "mnogo bolje da to urade sami nego da se to radi po pojedinačnim zahtevima nevladinih organizacija".

Zgrada bivšeg Geozavoda u Krađorđevoj ulici otvorena je za javnost 30. juna 2014. godine nakon tromesečne rekonstrukcije i u njoj je izložena maketa "Beograda na vodi".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ranije je rekao da je investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ugovorom poklonio 2,7 miliona evra i platio 12 domaćih preduzeća koja su za rekonstrukciju zgrade "Beogradske zadruge" angažovala 300 domaćih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: