Od rebalansa sve zavisi

Rebalans budžeta važan je test spremnosti da se ozbiljno sprovode planirane mere, jer od rebalansa, kažu stručnjaci, sve zavisi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

17:35

Default images

Skupština Srbije nikada neće odlučivati o smanjenju plata i penzija, ali će o merama fiskalne konsolidacije kroz rebalans budžeta raspravljati sredinom oktobra najavio je premijer Aleksandar Vučić.

Gostujući u Kažiprstu predsednik saveta NBS Nebojša Savić naglasio je da je rebalans budžeta važan test spremnosti da se ozbiljno sprovode planirane mere, jer od rebalansa, kako je rekao, sve zavisi.

Reformski kurs Vlade otkriće se kao na dlanu, usvajanjem rebalansa budžeta. Zato stručnjaci upozoravaju - o rebalansu što pre, jer bi odlaganje sigurno značilo gubitak godine. Premijer najavljuje da skupštinska rasprava o rebalansu treba da počne oko 15. oktobra. Poslanici se neće pitati o platama i penzijama, poručuje Vučić.

"Skupština nikada neće odlučivati o smanjenju plata i penzija. A o merama fiskalne konsolidacije kroz rebalans budžeta raspravljaće od sredine ovog meseca. Posebno što ne znam kako niste primetili da kažete uvek o smanjenju 40 odsto penzija, jer se 60 odsto penzija ne diraju. Ali to je naš mentalitet. Samo ako ima loša vest to je vest, dobre vesti nema nikada", kaže Vučić.

Gostujući u Kažiprstu predsednik saveta NBS Nebojša Savić naglasio je da bez reforme javnog sektora nema ozbiljnih reformi. Rebalans budžeta je važan test spremnosti da se ozbiljno sprovode planirane mere.

"Ako ćemo rebalansom dobiti osmišljenu politiku....ne bi bilo dobro. Sve zavisi od rebalansa, time se otvara prostor za reformu javnog sektora i javnih preduzeća, to je ključ reformi… I aranžman sa MMF zavisi od rebalansa", kaže Savić.

To da se fiskalni deficit Srbije polako bliži trećoj milijardi evra, a da u javnom sektoru ima 780 hiljada zaposlenih, svi znaju. Na pitanje zašto se čeka s reformama, odnosno zašto se rebalansom ne načini prvi korak, Savić zaključuje da verovatni razlog što revizija budžeta za ovu godinu kasni jeste problem u računicama, odnosno to kako pomiriti ekonomiju i politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: