Zaštita potrošača jednostavnija

Pomoćnik ministra trgovine za zaštitu potrošača Vesna Novaković izjavila je da Zakon o zaštiti potrošača mnogo jednostavnije, jasnije i preciznije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

12:05

Default images

Zakon o zaštiti potrošača danas je stupio na snagu.

"Konkretna novina je da je u prvih šest mesci od obavljene kupovine opravka robe moguća samo uz našu prethodnu izričitu saglasnost", obijasnila je Novaković za RTS dodajući da je zakon urađen uz široku podršku i saradnju sa udruženjima za zaštitu potrošaca, drugim resornim ministarstvima i predstavnicima privrede.

Objašnjavajući da nam se dešavalo da nam se roba popravlja, a da mi to zapravo nismo tražili, ona je istakla da je sada zakonom precizirano da se roba može popravljati, ali samo ako smo mi kao potrošači dozvolili.

"Potrošač uvek ima pravo, ako nije zadovoljan, pre svega da bira da li će roba da mu se popravi ili zameni, a ukoliko to nije moguće imamo pravo na sniženje cene, raskid ugovora i povraćaj novca", rekla je Novaković.

Ona je obijasnila i da su zakonom konkretizovani i precizirani određeni rokovi.

Prema njenim rečima, tako je sada rok za ispruku robe 30 dana, a ukoliko nam se roba ne isporuči imamo pravo na raskid ugovora i povraćaj novca.

Kako je istakla, skraćen je i rok za odgovor trgovca na reklamaciju sa 15 na osam dana s tim što taj odgovor mora da bude precizan, jasan.

"Osnovna ideja zakona je bila da se mehanizmi budu lakši i jednostavniji. Ovaj zakon nema za cilj da štiti ni potrošace niti da ide na štetu trgovcma, već naprotiv da uravnoteži njihov odnos. Svi oni koji fer posluju apsolutno nemaju problema sa ovim zakonom", rekla je Novaković dodajući da potrošači imaju pravo da znaju svoja prava i na koji način mogu da ih ostvare.

Podsećajući na obavezu predugovornog informisanja, ona je istakla da je trgovac dužan da pre nego što potrošač odluči da nešto kupi pruži sve bitne informacije.

Navodeći da ima zloupotreba, ali da one nisu toliko česte od strane potrošača, ona je istakla da je bitno da se odredbe zakona primenjuju Novaković je naglasila da je zakon skoro 99 odsto usklađen sa evropskom praksom.

Šta je još novo

Novi Zakon o zaštiti potrošača stupio je danas na snagu, a nova zakonska rešenja predviđaju jaču i efikasniju zaštitu potrošača, prvenstveno kod ostvarivanja potrošačkih prava iz ugovora o prodaji.

Novim zakonskim rešenjima skraćen je rok u kome trgovac odgovara na reklamaciju sa 15 na osam dana, a rok za rešavanje reklamacije koju je trgovac usvojio ne može biti duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj.

Novi zakon predviđa i da nemogućnost potrošača da dostavi ambalažu robe prodavcu, neće biti uslov za rešavanje reklamacije niti razlog za odbijanje otklanjanja nesaobraznosti.

Predviđene su i posebne kaznene odredbe za trgovca koji reklamaciju ne reši u roku i na način sa kojima se potrošač saglasio.

Zakonom je precizirano i da se roba može popravljati, samo ako kupac koji reklamira to dozvoli.

Novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa i da su trgovci u obavezi da vode posebnu evidenciju o primljenim reklamacijama, a koja će sadržati sve neophodne elemente iz kojih će se videti čitav tok dešavanja u vezi reklamacije.

Propisana je i obaveza trgovca da vrati novac potrošaču ukoliko mu ne isporuči robu u ugovorenom roku ili najkasnije u roku od 30 dana ako drugo nije ugovoreno.

Kada kupuju na daljinu, preko Interneta, od trgovačkih putnika ili na prezentacijama u ugostiteljskim objektima, potrošači imaju pravo da odustanu od ugovora i robu vrate u roku od 14 dana od dana obavljene kupovine. Trgovac je dužan da potrošača obavesti da ima pravo da se predomisli i robu vrati, a mogućnost predomišljanja i povraćaja robe trgovcu moguća je samo kod ovih oblika kupovine.

Zakon predviđa i posebnu zaštitu za socijalno ugrožene potrošače kojima ne sme biti obustavljeno snabdevanja električnom energijom ili gasom tokom grejne sezone.

Novim Zakonom oblast usluga od opšteg ekonomskog interesa je jasna i precizno definisana u pojmovnom smislu (elektronske komunikacije, snabdevanje električnom energijom, toplotnom energijom, vodom za piće, prevoz putnika u javnom prevozu, odlaganje otpada i sločno).

Davaoci usluga od opšteg ekonomskog interesa, po novom zakonu su u obavezi da formiraju posebne komisije za rešavanje reklamacija, a u kojima će mesto imati predstavnici potrošačkih organizacija koje se nalaze na evidenciji ministarstva.

Novim Zakonom o zaštit potrošača definisan je pojam "kolektivni interes potrošača", a kolektivna zaštita potrošača se odnosi na sprečavanje nepoštene poslovne prakse i nepravičnih ugovornih odredbi.

Novim zakonom, ukida se sudska taksa za potrošačke sporove do vrednosti od 500.000 dinara.

Inspekcija prema novom zakonu ima širi obim ovlašćenja, a jedan od najvažnijih ciljeva novog zakona je i jačanje potrošačkog pokreta u Srbiji, jer su detaljnije precizirani kriterijumi po kojima udruženje može biti upisano u evidenciju koju vodi nadležno Ministarstvo.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine novi Zakon o zaštiti potrošača je skoro 99 odsto usklađen sa evropskom praksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: