Oprez pri prodaji Državne lutrije

Udruženje priređivača igara na sreću saopštilo je da bi budući ugovori Državne lutrije uključujući i one sa stranim operaterima morali da budu transparentni.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

14:43

Default images

Takođe, udruženje apeluje na Vladu Srbije da onemogući olaku prodaju resursa Državne lutrije.

UPIS je ukazao na neophodnost velikog opreza pri potpisivanju bilo kakvih novih ugovora Državne lutrije Srbije, pre svega sa stranim operaterima.

"Negativne posledice eventualno olako potpisanih ugovora, pored direktne štete po državu, posredno i neposredno se mogu veoma negativno odraziti i na privatne priređivače", kaže se u saopštenju.

UPIS ukazuje na činjenicu da je Državna lutrija Srbije samo jednu godinu (2012.) poslovala sa minusom, a sadašnje rukovodstvo je uspelo da u 2013. i 2014.godini stabilizuje poslovanje i ostvari odličan profit.

"Zato ne vidimo razlog da se poslovanje Lutrije sada olako prepušta bilo kome jer efekat takvog poslovnog aranžmana bi bila samo podela postojeceg i budućeg profita i izvlačenje novca za račun strane kompanije", navodi se u saopštenju.

UPIS ističe da je logika stranih kompanije da se po svaku cenu uspostavi početni odnos sa državom, a zatim da se diktiraju uslovi rada i poslovanja na tržištu, odnosno da celokupno tržište pod monopolskim uslovima promeni strukturu i zakonskim odredbama iz ruku domaćih priređivača pređe u ruke stranog priređivača.

UPIS insistira na ravnopravnoj tržišnoj utakmici, legalnosti i poštovanju zakona, smanjenju i ukidanju monopola, poštovanju Lisabonskih preporuka i direktiva Evropske komisije kao jedan od osnovnih preduslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

Istovremeno, to će direktno doprineti stvaranju što bolje poslovne klime, kako u oblasti igara na sreću, tako i u svim drugim oblastima, a posledično i povećanju zaposlenosti, rastu budžetskih prihoda i ukupnog standarda građana.

UPIS se zalaže za tender koji ce biti transparentan prilikom donošenja ovako bitnih odluka, kao i kontrolu i poštovanje zakona u delu da je zabranjeno učestvovanje naših građana u igrama na sreću van Republike Srbije.

UPIS pruža punu podršku Vladi Srbije u nameri da sve aktivnosti oko eventualnih ugovora Lutrije sa stranim partnerima budu javne i striktno u skladu sa važećim zakonima.

Takođe, UPIS apeluje na Vladu Srbije i nadležna ministarstva da onemoguće olaku prodaju resursa Državne lutrije i u potpunosti sagledaju sve potencijalne opasnosti od netransparentnih i neprincipijelnih ugovora prvenstveno po državni budžet Republike Srbije.

UPIS pruža podršku novom rukovodstvu Poreske uprave koje se sa sopstvenim unutrašnjim resursima uspešno uhvatilo u koštac sa nelegalnim tržištem igara na sreću u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: