Pumpanje vode koštaće nas 30 mil.€

Svetska banka nije stopirala kredit za projekat ispumpavanja vode iz kopa "Tamnava - zapadno polje", koji je poplavljen u maju, saopštio je EPS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.09.2014.

14:30

Default images

Kako se navodi u saopštenju, Svetska banka je 4. septembra odobrila Plan zaštite čovekove okoline za ispumpavanje kopa "Tamnava - zapadno polje".

Odobravanjem tog plana koji su pripremili stručnjaci EPS-a ispunjeni su svi uslovi za početak pregovora o kreditu od 30 miliona dolara kojim će se finansirati ispumpavanje vode iz kopa Rudarskog basena "Kolubara", naveli su u EPS-u. Prema EPS-u, pregovori o kreditu za koji se očekuje da će biti odobren 3. oktobra, sve vreme teku predviđenom dinamikom i Svetska banka ni u jednom momentu nije stopirala projekat.

Brogradski list Blic objavio je danas da je Svetska banka stopirala pregovore o tom kreditu, jer je EPS nije poštovao dogovoreni plan o ekologiji. Čišćenje kopa koji je potpuno potopljen u majskim poplavama, još nije počelo jer EPS nije ispunio tendersku proceduru Svetske banke koja bi sa 30 miliona dolara trebalo da finansira ovaj projekat, naveo je Blic.

Kako je najavio EPS, ispumpavanje vode iz "Tamnava - zapadnog polja" počeće sredinom septembra, posle javne rasprave o Planu zaštite čovekove okoline i nakon što se razmotre pitanja pokrenuta u javnoj raspravi, kako bi se uvažilo ono što je bitno za očuvanje čovekove okoline.

U saopšternju tog javnog preduzeća ističe se da je postupak za izbor kompanije za ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava - zapadno polje" sproveden u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, budući da u trenutku raspisivanja tendera još nije postojala jasna mogućnost da se kredit dobije od Svetske banke.

"S obzirom na to da su se u međuvremenu pojavile šanse da ceo projekat finansira Svetska banka, Plan zaštite životne sredine morao je da se usaglasi sa formom koju zahteva Svetska banka, što je i urađeno", naveo je EPS.

Napominje se da je plan zaštite čovekove okoline, koji je odobrila Svetska banka, predviđa i da se ispumpavanje vode iz "Zapadnog polja" kopa "Tamnave" odvija na način koji će zaštiti čovekovu okolinu i sprečiti uticaj na područja nizvodno od kopa.

Kopovi RB "Kolubara" snabdevaju ugljem najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" u Obrenovcu koja proizvodi više od polovine struje za srpsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: