Činovnici bez beneficiranog staža

Novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine, uveo je novine i za zaposlene s beneficiranim radnim stažom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

14:52

Default images

Najniža starosna granica za odlazak u penziju radnika s beneficiranim radnim stažem je 55 godina. Izuzetak su zaposleni kojima se godina računa 18 meseci i kod kojih je donja granica za odlazak u penziju 50 godina života, piše Politika.

Tako je zakonodavac predvideo da zaposleni u administraciji, odnosno administrativno-tehničkim poslovima, ne mogu više računati s beneficijama. Konkretizacija na kojim radnim mestima, odnosno poslovima ostaje beneficirani staž, kada su u pitanju određene kategorije osiguranika (policija, spoljni poslovi, BIA izvršavanje krivičnih sankcija i poreska policija), uslediće naknadno. Najkasnije 90 dana od dana stupanja na snagu novog zakona i biće regulisan podzakonskim aktima resornih ministara i ministra nadležnog za poslove PIO.

Koliko će im se, i da li će im se, godina i ubuduće računati s uvećanim stažom zavisiće najviše od same vrste posla, od toga koliko je posao opasan po život, koliko je ugrožena bezbednost zaposlenih i koliko su teški uslovi rada.

Zakon nalaže da se starosna granica za radnike s beneficiranim radnim stažem može smanjivati maksimalno do 55 godine, osim za one kojima se godina računa 18 meseci, a kod kojih je donja granica za odlazak u penziju 50 godina.

Oni koji rade na poslovima kod kojih se godina računa 14 meseci moraće na jednom radnom mestu da provedu minimum pet godina, za staž koji se za 12 računa 15 meseci moraće na jednom poslu da rade četiri godine, dok će oni kojima se godina računa 16 meseci biti obavezni da na jednom poslu ostanu minimum tri godine. Za one koji rade najteže poslove i kojima zbog toga zakonodavac godinu računa 18 meseci moraće da rade godinu i šest meseci.

Osiguraniku se snižava starosna granica, ako je najmanje dve trećine od ukupno navršenog staža osiguranja proveo na radnim mestima na kojima se staž računa s uvećanim trajanjem.

Onaj kome se godina računa 18 meseci ove godine može u penziju pod uslovom da ima 54 godine i četiri meseca, u 2015. mora biti stariji za četiri meseca što znači da ima 54 godine i osam meseci, a u 2016. u penziju može s navršenih 55 godina života.

Kada je reč o uslovima za starosnu penziju posebnih kategorija osiguranika (zaposlenih u MUP-u, MIP-u, BIA, VBA, VOA, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, poreska policija i Vojska Srbije), zakonodavac je predvideo da do kraja ove godine u penziju mogu da odu svi koji imaju 53 godine i osam meseci i 21 godinu i četiri meseca radnog staža, pod uslovom da su efektivno proveli 11 godina i četiri meseca na radnim mestima s uvećanim stažom.

U 2015. zaposleni na ovim radnim mestima moći će u penziju s navršene 54 godine i 21 godinom i osam meseci radnog staža uz 11 godina i osam meseci efektivno provedenog vremena na radnim mestima na kojima se staž uvećava, u 2016. moraće da budu stariji za po četiri meseca i da imaju 54 godine i četiri meseca i 22 godine staža, s tim što će 12 godina staža morati da provedu na mestima na kojima se staž uvećava.

Oni koji budu išli 2022. u penziju moraće da imaju 55 godina starosti i 25 godina staža osiguranja uz minimum godina staža na mestima na kojima se radni staž računa uvećano.

Kada je reč o ostalim policijskim službenicima, oni će naredne godine moći u penziju s 56 godina i deset meseci starosti i 25 godina staža od toga 15 godina provedenih na rednim mestima s uvećanim stažem.

Kod ovih osiguranika praktično se pomera samo starosna granica za po četiri meseca, dok godine staža i efektivno provedeni radni staž na poslovima koji se računaju s uvećanim trajanjem ostaju ne promenjeni.

Pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA u penziju mogu s 53 godine starosti i 20 godina efektivno provedenog vremena na ovim poslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: