Hleb neće poskupeti, ni pojeftiniti

Žetva pšenice je završena, a skladišteno je nešto više od dva miliona tona. Mlinari i pekari saglasni da nema razloga za povećanje cena brašna i hleba.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

10:08

Default images

Žetva je, zbog čestih kiša, neuobičajeno dugo trajala. Prema prvim analizama zrno je lakše i s manje belančevina. Za desetak dana počinje i proizvodnja brašna od nove pšenice.

"Očekivana cena brašna tipa 500 trebalo bi da bude na ovom istom nivou između 28 i 30 dinara za kilogram. Do kraja godine mi ne očekujemo neki poremećaj cena na tržištu", kaže Nenad Mulćan iz mlina "MS Surčin".

Pekari kažu da imaju dovoljno brašna na zalihama, dobra je i ponuda na tržištu. Cena brašna je niža za dva - tri dinara nego pre tri meseca.

I u okruženju su slične cene brašna. U Hrvatskoj kilogram brašna košta 31 dinar, u Mađarskoj 28 dinara, kod nas je dinar skuplje.

"Cena hleba ne verujem da će se menjati, ostaje ista kakva je i bila od 33 do 40 dinara vekna narodnog, vikend hleba", ističe pekar Živko Mileusnić iz Surčina.

Podsećamo da se od kilograma brašna dobije vekna i po hleba.

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača Srbije kaže da ne treba korigovati cene brašna i hleba pogotovo što cena pšenice nije mnogo viša u odnosu na cenu prethodne godine.

"Takođe, smatramo da je cena brašna koje uzimaju pekari za proizvodnju hleba mnogo niža nego ona koja se nalazi u maloprodajnim objektima", kaže Vera Vida.

Pekari ističu da nemaju zaradu na proizvodnji najjeftinijeg hleba, dobit im je sigurna na pecivu. Podsećamo, pogačica od pedeset grama košta kao kilogram i po pšenice, od 25 do trideset dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: