Srbija

Nedelja, 27.07.2014.

10:14

"Profesionalci da vode preduzeća"

Od 730 javnih preduzeća, 510 posluje sa gubitkom. Promena rukovodstva je uvod u sređivanje u javnom sektoru, kaže glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović

Izvor: RTS

Default images

Gostujući na RTS-u, Šestović kaže da je to opravdani potez, verovatno jedini potreban potez jer se gubici gomilaju već nekoliko godina i stalno se traži pomoć iz budžeta da bi se oni pokrili.

"To nije situacija koja može dugo da traje, neophodne su bile neke promene. Smatramo da je smena menadžmenta neophodna, mora se dati profesionalcima da vode ta preduzeća da ih preokrenu, da ih učine profitabilnim i da pruže bolje usluge građanima", rekao je Šestović. Prema njegovim rečima, to je jedan od prioriteta, bilo je i drugih reformi koje su se dešavale u prethodnih nekoliko meseci, ali ovo je nešto što je izuzetno skupo. Gubici tih preduzeća mere se stotinama miliona evra, njihovi dugovi se mere milijardama evra i to je situacija koja opterećuje budžet, kaže Šestović.

"Pitanje je do kada će poreski obveznici želeti da plaćaju i da pokrivaju te njihove gubitke", rekao je Šestović.

Govoreći o kriterijumima izbora novog rukovodstva, Šestović kaže da je nedavno promenjen Zakon o javnim preduzećima sa ciljem da se omogući konkurentniji izbor menadžmenta.

"Imamo mnoge dobre zakone ali njihova impementacija ne ide baš onako kako zakonodavac predviđa. Nadamo se da će ovog puta biti, baš zbog teške situacije i urgentnosti problema, više doslednosti u primeni zakona", kaže Šestović.

Govoreći o javnom dugu, Šestović kaže da dugovi javnih preduzeća utiču sa 15 do 20 odsto u ukupnom javnom dugu Srbije.

"Garancije koje se izdaju javnim preduzećima da se zadužuju se ubrajaju u javni dug Republike i to je sad otprilike 2,5 milijarde evra. Što se tiče samog javnog duga on raste veoma brzo, dostigao je nivo oko 65 procenata BDP-a, a njegova struktura nije baš najpovoljnija, rokovi za otplatu nisu tako dugi i nemamo dovoljno prostora da ih refinansiramo i da dobijemo malo prostora za budžet, da odahne", kaže Šestović.

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije - jedna je da se radi kao do sada, a to znači trošenje i zaduživanje sve više i samo odlažemo probleme. "Sigurno je da takvu politiku neće kreditori da gledaju pozitivno i ne može se očekivati značajniji pad kamatnih stopa za zaduženje", kaže Šestović.

Sa druge strane, potrebno je da se budžet stavi pod kontrolu i da se javna preduzeća stave pod kontrolu, da se smanji potrošnja i curenje para na sve strane, objašnjava Šestović.

Šestović kaže da nije u pitanju samo smanjenje plata i penzija, već ima toliko prostora za uštede i treba krenuti odlučno u to.

"Sarađujemo sa Vladom Srbije u mnogim oblastima, radimo na brojnim zakonima, radimo na sanaciji posledica od poplava. Imamo nekoliko zajmova koje smo odobrili u januaru, tako da smo dosta prisutni", istakao je Šestović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: