Evo šta nam je izvoz softvera doneo

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je u prošloj godini vrednost izvezenog softvera iz Srbije bila oko 230 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.06.2014.

14:27

Default images

Prema rečima ministra, Srbija mora da poveća ulaganja u nauku koja su trenutno 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda i da to treba da bude stub razvoja zemlje.

On je u kompaniji ASEKO na predstavljanju programa ASEPA koji je proglašen za najinovativniji softver na sajmu informaciono komunikacionih tehnologija u Las Vegasu kazao da je u zemljama EU prosečno ulaganje u nauku oko dva odsto BDP-a.

"Uz energetiku, poljoprivredu, infrastrukturu, namensku i automobilsku industriju i IT sektor koji zapošljava mlade i stručne ljude treba da postane sektor na kome se zasniva ekonomski razvoj Srbije", kazao je Ljajić. Ljajić je dodao da sektor informacionih trehnologija u Srbiji ne može da se razvija bez pomoći države, ali je naglasio da je smanjenje parafiskalnih nameta najvažnije što kompanije iz te oblasti očekuju od države.

On je rekao i da je u prošloj godini vrednost izvezenog softvera iz Srbije bila oko 230 miliona evra što je za 30 odsto više nego u 2012, kao i da i svi parametri ukazuju da su potencijali mnogo veći. Na današnjem predstavljanju softvera ASEPA koji su razvili srpski inženjeri kompanije Aseko SEE rečeno je da ovaj softver jedno od najsveobuhvatnijih sistemskih rešenja za upravljanje dokumentima u javnom sektoru.

Naglašeno je da ovaj softver poboljšava efikasnost rada i značajno snižava troškove javnog sektora i na taj nacin doprinosi uvođenju koncepta e- države u Srbiji.

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković kazao je da ta agencija već uspešno primenjuje ovaj softver i da im je zahvaljujući tim rešenjima komunikacija s institucijom javnog sektora olakšana i da je radni proces u potpunosti automatizovan.

"Analizom rada agencije došlo se do zaključka da preko 80 odsto poslova možemo svrstati u takozvanu procesnu obradu predmeta, a ovaj softver je moguće primeniti u svim organima lokalne i državne uprave", kazao je on.

Domaći softver za štedljiviju državnu upravu

Softver ASEPA Correspondence Management (CM), koji su razvili srpski inženjeri kompanije Aseko SEE (Ašeco), omogućiće poboljšanje efikasnosti rada i značajne uštede u resursima javne uprave, ocenjeno je na prezentaciji tog programa u ovoj beogradskoj kompaniji.

Na prezentaciji je istaknuto da je taj softver trenutno jedno od najsveobuhvatnijih sistemskih rešenja za upravljanje dokumentima u javnom sektoru, koje je nedavno dobilo nagradu za najinovativniji softver na prestižnom IT sajmu u Las Vegasu.

Milan Janković, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL), koja je primenila novi softver, ocenio je da je, zahvaljujući rešenju ASEPA CM, olakšana komunikacija sa institucijom javnog sektora, radni procesi su u potpunosti automatizovani, uz istovremeno podizanje obima i kvaliteta usluge.

"Efikasnost i bezbednost čuvanja dokumenata takođe su značajno povećani upotrebom ovog rešenja", rekao je Janković, i napomenuo da se analizom rada RATEL-a došlo do zaključka da se preko 80 odsto poslova može svrstati u takozvanu procesnu obradu predmeta.

"Ovaj softver je moguće primeniti u svim organima lokalne i državne uprave. Kako je tehnološka realizacija rešenja ispraćena i zakonskom regulativom, možemo pričati o punoj primeni 'eGovernment' modela (elektronska uprava) u radu RATEL-a", smatra Janković.

Aseko SEE u Srbiji je lider u oblasti informaciono-telekomunikacionih tehnologija, čija softverska rešenja pokreću čitavu domaću finansijsku industriju, od banaka, preko velikih preduzeća, do državnih institucija. Aseko SEE pod tim imenom u Srbiji posluje od 2009. godine, a njegovi stručnjaci razvijaju softver koji se primenjuje u Srbiji i 25 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: