Kompanije i dalje pomažu ugroženima

Brojne kompanije, organizacije, i pojedinci nastavljaju da šalju pomoć svojim donacijima ugroženim ljudima od poplava.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.05.2014.

10:22

Default images

Ministar privrede Dušan Vujović apelovao na sva preduzeća i preduzetnike da pomognu ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije u Beogradu, rekao da su do sada 133 kompanije uputile pomoć ugroženom stanovništvu.

Pored velikog broja proizvođačkih preduzeća koja su uputila pomoć nastradalom stanovništvu poplavljenih krajeva u Srbiji, u humanitarnu akciju uključili su se i brojni trgovinski lanci širom zemlje.

Juče se veliki broj kompanija, kao i prethodnih dana, uključio u pomoć ugroženima od polava u Srbiji. Brojna preduzeća i danas nastavljaju da pomažu.

Mesna industrija Topola obezbedila hranu

Mesna industrija Topola pridružila se akciji pomoći ugroženima u poplavljenim područjima, obezbedivši za evakuisano stanovništvo proizvode iz svog programa.

Mesna industrija Topola apelovala je na sve kompanije u Srbiji da pokažu solidarnost i pruže pomoć građanima koji su pogođeni teškim posledicama poplave.

Sunoko donirao 10 miliona dinara

Kompanija MK Grupa saopštila je da je, u cilju doprinosa zajednici, u situaciji ugroženosti od poplava, nastavila da pomaže sa svojim kompanijama članicama najugruženijim sugrađanima i državi.

Tako je kompanija Sunoko donirala 10 miliona dinara.

Do sada je najugroženijim područjima isporučeno 20.000 Karneks proizvoda, dok je MK Grupa, sa svojim članicama, isporučila 30.000 vreća za pesak.

MK Grupa na čelu sa Miodragom Kostićem, nastaviće i dalje da se angažuje i pomogne u otklanjanju posledica poplava i pomoći najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u protekla tri dana.

Jasmil donirao veš, čarape i pidžame

Kompanija Jasmil d.o.o donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 7.700 odevnih predmeta veša, čarapa i pidžama za decu i odrasle.

Jasmil d.o.o. sa pažnjom prati dalji razvoj situacije i nastaviće da pomaže najugroženije, u skladu sa uputstvima nadležnih organa, poručuju iz ove kompanije.

Banka Inteza donirala vodu i hranu

Sugrađanima koji su ugroženi poplavama Banka Inteza donirala je preko Crvenog krsta Srbije 50.000 litara vode i 4 tone hrane.

Zaposleni banke u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije učestvovali su u pružanju pomoći stanovnicima sa ugroženih područja, a u sk³adu sa preporukama Vlade Srbije, Banka Inteza sprovešće meru isključenja dekorativne rasvete na svim poslovnim zgradama i ekspoziturama.

Industrija mesa Matijević donirala 8t proizvoda

Industrija mesa Matijević iz Novog Sada pomogla je stanovništvu područja ugroženog poplavama sa osam tona proizvoda vrednosti 3.000.000 dinara.

U saradnji sa sektorom za vanredne situacije Industrija mesa Matijević će nastaviti sa pružanjem pomoći u svojim proizvodima.

Delta Siti i Crveni krst nastavljaju akcije

Šoping mol Delta Siti i Crveni krst Beograda prikupili su veliku količinu neophodnih potrepština za ugrožene od poplava i prva tura pomoći donirana je Domu učenika na Zvezdari, dok je drugi kombi sa prikupljenom pomoći otišao u Sportski centar Šumice.

Crveni krst Beograda i Delta Siti nastavljaju sa akcijom i još jednom pozivaju građane da pokažu solidarnost i u skladu sa svojim mogućnostima doniraju pomoć za ugrožene osobe u poplavljenim područjima.

Neophodna su sredstva za ličnu higijenu, konzervirana hrana, voda, ćebad, odeća i obuća.

Molimo sve koji su u mogućnosti da daju doprinos i priključe se akciji svakog dana, od 10 do 22 sata, u prizemlju šoping-mola Delta Siti, navedeno je u saopstenju Delta Sitija i Crvenog krsta Beograda.

Agencija za privatizaciju: Deo plata za ugrožene

Agencija za privatizaciju saopštila je da će njeni zaposleni donirati deo svojih plata ugroženima.

U Agenciji su, kako se navodi u saopštenju, organizovane dežurne ekipe tokom vikenda, a u cilju pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i Vladi Srbije u brzoj sanaciji nastale štete.

"Uputili smo apel da se u preduzećima organizuju krizni štabovi koji će pravovremeno obaveštavati Agenciju o eventualnoj ugroženosti zaposlenih i imovine", navedeno je u saopštenju.

Takođe, kako piše, prikupljaju se informacije koja preduzeća imaju mogućnost doniranja pomoći i obezbeđivanja smeštajnih kapaciteta.

Kako su precizirali, oni prikupljaju informacije o stanju u preduzećima iz svoje nadležnosti, kako bi se stekao uvid o ugroženosti zaposlenih i imovine i preduzele mere u cilju zaštite od poplava i pružanja solidarne pomoći u vanrednoj situaciji.

"Kontaktirana su sva preduzeća iz nadležnosti Agencije u cilju blagovremene informisanosti o potrebnoj pomoći i preduzetim merama kako bi se zaštitili ljudi, životinje i imovina", navedeno je u saopštenju Agencije za privatizaciju.

Hajneken donira tri miliona dinara

Kompanija Hejneken Srbija odlučila je da donira ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima iznos od 3 miliona dinara uplatom donacije na namenski žiro račun Vlade Republike Srbije.

Donacija predstavlja prvu pomoć koju kompanija pruža u ovom trenutku i nastaviće donacijama da pomaže najugroženije, u skladu sa uputstvima Vlade Republike Srbije.

ASNS uplatila 200.000 dinara

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) odlučila je danas da uplati 200.000 dinara za pomoć ugroženim od poplava i predložila Vladi Srbije uvodjenje i drugih mera za pomoć.

U saopštenju ASNS Vladi Srbije predloženo je da za sanaciju štete i obnovu zemlje uvede dnevnicu solidarnosti.

"ASNS podržava ideju guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković o organizovanju radnih akcija za obnovu zemlje i u tom smislu je spremna da odmah formira svoju radnu brigadu", navodi se.

Neoplanta donirala 10 tona proizvoda

Mesna industrija Neoplanta donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 10 tona hrane, odnosno 200.000 konzerviranih proizvoda iz svog programa.

Kompanija će pratiti dalji razvoj situacije i biti sprema da pomaže najugroženije, u skladu sa uputstvima Vlade Republike Srbije.

Delez donira hranu

Kompanija Delez Srbija će toku dana isporučiti 20.000 konzervi tune, 3,5 tone hleba i 10.000 litara dugotrajnog mleka ugroženim područjima.

Od juče u objektima Deleza u Beogradu i Novom Sadu, volonteri organizacije Ujedinjena Srbija prikupljaju pomoć za najugroženije u poplavama.

Volonteri daju uputstva potrošačima koji žele da doniraju hranu i druge potrepštine šta treba kupiti, i te donacije odvajaju u posebne kutije. U Beogradu, volonteri prikupljaju pomoć u sva četiri Tempo centra, u Maksi supermarketima u Sarajevskoj, Gospodar Jovanovoj, Mirijevskom vencu, Prvomajskoj, Dragice Končar, Paunovoj i u Ulici Džona Kenedija.

U Novom Sadu potrošači mogu kupiti robu za donaciju u Maksi supermarketu u Bulevaru Cara Lazara i u Tempu u Tekelijinoj ulici.

Filip Moris donirao 750.000 dolara

Kompanija "Filip Moris" stavila je na raspolaganje 75.000 dolara Centru za vanredne situacije za kupovinu čamaca i druge neophodne opreme za spasilačke timove i

Crvenom krstu danas dostavila 640 komada različite garderobe i obuće.

"Filip Moris" je juče tokom dana Gradu Beogradu ustupio na korišćenje i magacinski prostor na Tošinom bunaru, kako bi se skladištila voda, suvi obroci i druga pomoć koja se prikuplja za evakuisane građane. Tokom minule noći zaposleni u proizvodnji su krugu fabrike u Nišu natovarili 27 tona peska, koji su kamionima prevezeni u radi podizanja nasipa za odbranu od bujica.

Na stotine zaposlenih u "Filip Morisui" sinoć su se samoinicijativno organizovali, i kao volonteri na terenu pomažu ugroženima u svojim lokalnim zajednicama

Prikupljanje pomoći u tržnom centru "Ušće"

Tržni centar "Ušće" obavestio je da svi građani i danas mogu doneti ćebad, garderobu, obuću i ostale neophodne artikle u centralni hol u prizemlju, a prilikom parkiranja vozila mogu da doniraju iznos u skladu sa svojim mogućnostima i na taj način učestvuju u prikupljanju pomoći za meštane poplavljenih područja u Srbiji.

Prikupljenu pomoć TC "Ušće" će, u saradnji sa organizacijom Crvenog krsta, dopremiti žrtvama vremenskih nepogoda.

Štraus Adriatik donira kafu i instant napitke

Kompanija "Štraus Adriatik" uputila je pomoć u vidu kafe i instant napitaka od kafe u vrednosti od 1,1 milion dinara za evakuisane iz poplavljenih područja, koji su smešteni u prihvatne centre. Donacija je pripremljena u koordinaciji i po dogovoru sa Kriznim štabom Grada Beograda, a na osnovu liste najneophodnijih namirnica.

Kompanija je vec juče donirala kafu u vrednosti 200.000 dinara prihvatilištima na Beogradskom sajmu i u Vodovodskoj ulici, kao i Crvenom krstu u Železniku. Takođe je donirano je 2.000 kašica za bebe i 2.000 sokova, kao i 1.200 pakovanja konzervirane hrane i gotovih obroka, a ukupna vrednost doniranih namirnica "Strausa" iznosi oko 600.000 dinara.

Kinezi donirali pomoć u robi

Više od 500 Kineza koji rade u TC u bloku 70 prikupilo je danas pomoć u robi za ugrožene od poplava u Srbiji, prenosi "Blic".

Kinezi su spremili robu u vrednosti većoj od 10 miliona dinara, a tu su ćebad jastučići jakne, majice, pantalone, cipele, čarape... za decu i odrasle.

Robu ce najverovatnije sami odneti najugroženijima.

Podravka Srbija donira hranu

Kompanija Podravka Srbija obezbedila je Centru za prikupljanje pomoći u Omladinskih brigada najneophodnije namirnice, dehidriranu hranu za decu i konzerve pasteta, u količimana dovoljnim da se pripremi 11.800 obroka za odrasle i 12.800 obroka bebe i decu.

Dodatni paketi Vipa za ugrožena područja

Kompanija Vip mobajl će svim pripejd i postpejd korisnicima u ugrožanim područjima tokom naredna 24 sata aktivirati dodatni paketi koji sadrže 60 minuta za besplatne razgovore i 1GB interneta u nacionalnom saobraćaju koji važe do 25. maja.

U ovom trenutku identifikovano je oko 250.000 korisnika sa ugroženih podrucja, koji će o aktivaciji donacije biti obavešteni i direktnom SMS porukom.

"Mile Dragić" donira opremu

Pomoć ugloženim građanima i spasiocima na terenu dostavla je i Proizvodnja "Mile Dragić" iz Zrenjanina koja je poklonila više od 1.500 artikala, među kojima su obuća, odeća, prsluci za spasavanje i čamci.

Najvljeno je i da će u drugoj fazi, u koordinaciji sa nadležnim organima i organizacijama Proizvodnja "Mile Dragić" uputiti pomoć u vidu potrebnih namernica i opreme koja je namenjena za potrebe sanacije.

Lučić grupa poslala hranu i kombi

Prehrambene kompanije Lučić grupe iz Sombora poslale su 20 tona konzervisanog graška najugrozenijima kao i jedan kombi sredstava za higijenu (dezinfekciona sredstva, sapun, toalet papir, sanitar, sredstva za čišćenje) i pozvale proizvođace hrane i trgovce iz Zapadnobačkog okruga da im se priključe u prikupljani pomoći.

Planinka donirača 15.000 boca "prolom vode"

Turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije, doniralo je 15.000 boca "prolom vode" ugroženim pordručjima, a Dom zdravlja iz Kuršumlije je na ugroženo područje uputio ekipu lekara sa sanitetskim vozilom i pošiljkom lekova.

"Tigar" donirao 13.700 pari čizama

Kompanija "Tigar" do sada je ukupno donirala 13.700 pari čizama za najugroženija područja, a najvila je i da cve ustupiti svoje magacine za odlaganje humanitarne pomoći.

Kompanija "Tigar" ad iz Pirota, nakon zahteva Sektora za vanredne situacije, ustupiće raspolozive skladišne kapacitete, regionalne magacine u Šimanovcima, Temerinu, kao i centralni magacin u Pirotu kako bi se u njima odlagala humanitarna pomoć za poplavljene, saopštila je danas ova kompanija.

"Dostavljen je pregled slobodnih kapaciteta u sva tri magacina, pri čemu je u toku maksimalna optimizacija prostora u magacinu u Šimanovcima, kako bi se omogućilo bezbedno skladištenje veće količine humanitarne pomoći do konačne raspodele onima kojima je najpotrebnija", navodi se u saopštenju i dodaje da predstojeći period sanacije poplavljenih područja će zahtevati adekvatnu opremljenost lica koja će vršiti raščišćavanje i dezinfekciju pa samim tim i neprobojnu i suvu obuću.

Tigar Tajers, Fidensconsulting su donirali čizme u toku jučerašnjeg dana, a danas su se pridružili donaciji po 500 pari čizama i Bambi iz Požarevca kao i Knjaz Miloš iz Arandelovca.

I danas dežuraju operativne ekipe u svim maloprodajnim objektima i magacinima Tigar ad.

Akciji pomoći se priključila i francuska kompanija "Tigar tajers", koja je u stoprocentnom vlasništvu francuskog "Mišelina". Ova kompanija je juče uplatila 1,2 miliona dinara na namenski račun Vlade Srbije za poplavljene, a poslala je i oko 2.500 pari čizama. Ukupna vrednost pomoći francuske fabrike poplavljenima iznosi preko tri miliona dinara.

Delta spremila još 40.000 evra donacija

Delta holding je do danas poplavljenim područjima uputio humanitarnu pomoć u vrednosti 30.000 evra, a spremne su pošiljke za još oko 40.000 evra, koje će u skladu sa instrukcijama Kriznog štaba MUP-a Srbije biti ovih dana upućene na odredišta, saopšteno je iz te kompanije-

Do sada je 1.000.000 dinara uplaćeno na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava, a poslat je i šleper pelena za decu i vlažnih maramica (Delta DMD). Pripremljeno je 1.500 sendviča i topli napici za dobrovoljce-spasioce, a obezbeđene su i sveće za Krizni štab – spasioce (hotel Kraun plaza). Donirano je 34.000 litara vode za Lazarevac, Osečinu i prihvatni centar Kriznog štaba (fabrika Mioni), 6.000 konzervi hrane iz Juhora. Na raspolaganje raseljenim građanima stavljene su 23 hotelske sobe, a obezbeđene su sobe i sendviči za spasioce (hoteli Park i Nacional). Sprovodi se i akcija kontinuiranog prikupljana pomoći građana u šoping-molu Delta Siti.

Delta je pripremila i šleper vode za i kamion konzervirane hrane za Republiku Srpsku, dok je Delta sport obezbedio šest paleta obuće, odeća i donjeg veša.

Ličnu pomoć pruža svih 8.000 zaposlenih u Delta holdingu, koji su pozvani su da putem SMS poruka na broj 1003, upute ličnu finansijsku pomoć. Istovremeno se organizacionim jedinicama Delte prikuplja hrana, odeća i obuća koju donose kolege. Svim zaposlenima u Delti odboreno je odsustvovanje sa radnog mesta ukoliko imaju želju, ili neophodnu potrebu da se angažuju na neuralgičnim tačkama odbrane od poplava

Ministarstvo za rad i NBS obezbedili mašine za vodu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je sa Narodnom bankom Srbije obezbedilo dve mašine za prečišćavanje kontaminirane i zagađene vode u Šapcu.

"Ministarstvo rada i NBS su uz pomoć kompanije Artos iz Slovenije, obezbedili dve mašine za prečišćavanje kontaminirane i zagađene vode. Mašine, koje su jutros dopremljene u Šabac i puštene u rad, prečišćavaju po 1.500 litara vode na sat čime će se obezbediti neophodna količina vode za piće za najugroženije", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: