Šteta na malinjacima pola miliona €

Niske temperature i sneg koji je padao naneli su najviše štete malinama i šljivama u okolini Čačka. U Valjevu šteta na malinjacima oko pola miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 19.04.2014.

14:33

Default images

Niske temperature i sneg koji je padao prethodnih dana naneli su najviše štete malinama i šljivama u okolini Čačka, rekao je danas stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku Aleksandar Leposavić.

Leposavić je rekao agenciji Beta rekao da su maline i stari zasadi šljiva mehanički oštećeni, odnosno pod teretom vlažnog i teškog snega došlo je do lomljenja grana.

Leposavić je dodao da su najviše oštećeni malinjaci u Ivanjici i Arilju. Prema njegovim rečima, jabuke, kruške, breskve i višnje nisu direktno oštećene.

Stručnjaci u Institutu za voćarsto savetuju voćarima zamagljivanje zasada paljenjem vatri, koje mogu da ublaže posledice od mraza i ističu da je orošavanje jedini pravi način zaštite od mraza. Sneg koji je prethodnih dana padao i u valjevskom kraju pričinio je štetu na malinjacima od oko pola miliona evra, procenili su stručnjaci Zavoda za poljoprivredu u tom gradu.

Kako je novinarima rekao agronom Jovan Milinković, ta šteta bi bila znatno veća da je sneg pao i u selima koja se nalaze na manjoj nadmorskoj visini i u kojima je najveći broj malinjaka.

Milinković je precizirao da je šteta pričinjena na malinjacima koji se nalaze na nadmorskoj visini iznad 800 metara, gde je bilo najviše snega, i gde ima oko stotinu hektara pod malinjacima.

Voćari iz tih sela kažu da je "kompletan rod uništen" i podsećaju da se slična situacija sa snegom u aprilu dogodila 1996. godine.
Zoran Jovanović iz podgorskog sela Gunjaci rekao je danas agenciji Beta da je "najkritičnije" u malinjacima u predelu Rožnja, gde je palo više od 15 santimetara snega.

Dodao je da su voćari u selima oko Osečine i Pecke uočili i pojavu biljnih štetočina i bolesti, te da su srne "postale domaće životinje" i na deo štete koje one svake godine pričine lastarima malina "mora se računati i ovoga puta".

Najveći broj malinjaka u Kolubarskom okrugu nalazi se u selima na nadomorskoj visini od 500 do 800 metara. Valjevsko malinogorje, prvenstveno u opštinama Valjevo i Osečina, sada se svelo na oko 1.000 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: