Želvoz: Bahatost bez granica

Dok su radnici štrajkovali bez plata, odgovorni u Želvozu lane su na telefoniranje, službena putovanja i kafanske ručkove potrošili skoro sedam miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

09:09

Default images

Zbog ovako nezakonitog poslovanja, uslediće i podnošenje krivičnih prijava - najavljuje novoizabrani zastupnik državnog kapitala Milorad Stojković.

Podsetimo, agonija Želvoza počela je u junu 2011, posle raskida privatizacije i odlaska rumunskog Grampeta, kada je ova smederevska firma vraćena državi i ušla u proces restrukturiranja. Od tada do danas, iz Fonda za razvoj u Želvoz je ušlo milijardu i 157 miliona dinara, odnosno nešto više od 10 miliona evra. "Podaci do kojih sam došao su frapantni. Samo u prošloj godini, potrošen je milion i po za mobilne telefone i 4,2 miliona dinara na reprezentaciju, najviše za kafanske račune. Da li je normalno da firma čiji su radnici na ulici, sa transparentom „Deca su nam gladna“, potroši tolike pare na ručkove", kaže Stojković, koji je u februaru postavljen na predlog Agencije za privatizaciju.

Navodeći i da je na službena putovanja po svetu, tokom 2012, potrošeno 1,4 miliona dinara, sagovornik ističe da od silnih odlazaka u Nemačku, Italiju i Austriju fabrika nije imala nikakve koristi.

"Predsednik Nadzornog odbora imao je na raspolaganju automobil u Beogradu i ovo vozilo kod nas je dolazilo samo na registraciju. Naravno, imali su i biznis kartice na račun firme, za kupovinu goriva, koje su koristili sve dok je bilo novca", nastavlja Stojković i veli da je o svemu obavestio Agenciju za privatizaciju i sindikate.

Kaže, deo sindikata - koji podržava rukovodstvo - ćutao je dok se novac bahato trošio, a neki radnički predstavnici pisali su krivične i prijave Agenciji, ali se niko nije oglasio.

Na vanrednoj skupština akcionara, prošle sedmice, razrešen je dosadašnji Nadzorni odbor i predložen novi. Ipak, nenamenskim trošenjem novca poreskih obveznika - po svemu sudeći - moraće da se pozabave i druge nadležne institucije.

Iz fabrike je, tokom poslednje dve godine, otišlo 920 radnika i u firmi ih je trenutno 355. Nova privatizacija ili stečaj - dva su moguća scenarija za Želvoz, a država tek treba da odluči za koji će se opredeliti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: