U oblasti ekologije 40.000 u sivom

Više od 40.000 ljudi u Srbiji radi u sivoj zoni u oblasti zaštite životne sredine, što državi odnosi oko 30 miliona evra godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.04.2014.

14:51

Default images

Po formiranju nove vlade biće formirane sakupljačke zadruge da bi se taj posao obavljao u zakonskim okvirima, izjavio je danas državni skeretar u Ministarstvu energetike, Dejan Novaković.

On je, u pauzi prve regionalne konferencije "Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi, u oblasti zaštite životne sredine" na Tari, rekao novinarima da ministarstvo trenutno pravi poseban plan kako da one koji trenutno rade u sivoj zoni "utera u zakonski okvir".

"Promenama u oblasti upravljanja otpadom biće formirane sakupljačke zadruge, za šta postoji zakonski okvir, gde ćemo već u prvoj godini moći da zaposlimo 10.000 ljudi", rekao je Novaković. Prema njegovim rečima, sakupljačke zadruge će moći da počnu da funckionišu već po formiranju nove vlade.

Predstavnici Ministarstva energetike su o tome, kako je naveo, razgovarali sa Međunarodnom organizacijom rada od čijih su predstavnika dobili podršku za spovođenje projekta. Sada se čeka formiranje nove vlade za realizovanje projekta, a reč je o veoma jednostavnom rešenju, rekao je Novaković.

Dodao je da je, s obzirom na intenzivno donošenje novih zakona i politika u oblasti zaštite životne sredine, uključivanje javnosti i civilnog sektora u taj proces ključno za njihovu adekvatnu primenu.

Novaković je podsetio da postoji saradnja sa civilnim sektorom kada je u pitanju pregovarački proces za članstvo u EU, i to u pregovaračkim poglavljima 27 i 15 koja se odnose na životnu sredinu, odnosno energetiku.

Na konferenciji na Tari učestvuje više od 150 učesnika iz osam zemalja, a na njoj će tokom dana biti predstavljeni rezutati projekata ostvarenih kroz finansijsku podršku u vrednosti od oko 480.000 evra.

Na skupu je najavljen i novi poziv za učešće nevladinih organizacija u projektima, koji će biti raspisan do kraja meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: