Ruski boing hoće na Ponikve

Za šest meseci, koliko su Ponikve otvorene za civilni saobraćaj, na taj aerodrom kod Užica sletelo je dvadesetak poslovnih i turističkih manjih aviona.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

09:49

Default images

Početno interesovanje za ovaj aerodrom prevazilazi očekivanja, kažu u užičkom JP „Aerodrom Ponikve“, podsećajući da je za prihvat lakih letelica (do deset sedišta) pogodan deo ovdašnje piste dug 2.200 metara (od ukupno 3.100). Ali aerodromska infrastruktura nije kompletirana, pa za sletanje većih aviona treba obezbediti uslove.

Tokom januara učesnici festivala „Kustendorf“ sletali su na ovu vazdušnu luku, najbližu Drvengradu i Mokroj Gori. Potom je, kaže Savić, s Ponikava rado leteo i Emir Kusturica prilikom svojih putovanja. Prošlog meseca spuštao se ovde i jedan poslovni avion iz Rusije, podseća direktor Saša Savić, piše Politika. "Bilo je i još nekoliko najava međunarodnih dolazaka, za koje su dobijene dozvole našeg Ministarstva saobraćaja, granične policije i carine, ali su nepovoljne vremenske prilike te letove onemogućile. Ponikve su zaživele bolje nego što smo se pre pola godine nadali, verujući da će tek tokom ovog proleća i letnjih dana na ovom aerodromu biti življe. A sada nam, evo, nailazi taj prometniji period", ističe Savić.

Uz druge najave domaćih i stranih letova, na Ponikvama će, recimo, u junu prihvatiti desetak manjih aviona iz Slovenije koji organizovano dolaze u turističku posetu ovom kraju. S manjih aerodroma iz raznih delova Srbije zovu ovde i pitaju da li će tokom letnjih meseci na ovoj vazdušnoj luci raditi granični prelaz. To bi im, objašnjavaju, značilo da skrate svoje letove do Crnogorskog primorja jer bi tako izbegli obavezan odlazak zbog graničnih formalnosti na sever, do beogradskog aerodroma. Saša Savić najavljuje početak aktivnosti da se za leto takva pogodnost i omogući.

"Ambicije Ponikava, naravno, nisu samo letovi malih aviona, nego i većih. Ovih dana smo dobili upit iz Moskve da li „boing“ sa preko 100 ruskih turista može da sleti na naš aerodrom. Upravo smo, stoga, u postupku razmatranja mogućnosti pod kojim uslovima je to izvodljivo. S Ministarstvom saobraćaja i Direktoratom civilnog vazduhoplovstva radimo na utvrđivanju minimalnih uslova potrebnih za takvu vrstu letova", dodaje direktor „Aerodroma Ponikve“.

Šanse za dolazak turista iz Rusije avionom u ovaj kraj rastu posle nedavnog sajma turizma u Moskvi, na kome su predstavnici zlatiborskog turizma, TO Zlatibor i hotela „Zlatibor Mona“ i „Palisad“, otvorili mogućnosti za buduću turističku saradnju s Rusima. Po rečima Ivana Vitorovića, direktora razvoja u kompaniji „Mona“, ruski turoperateri uskoro stižu na Zlatibor da pogledaju kakvi su uslovi za boravak većeg broja gostiju, pri čemu bi aerodrom Ponikve u toj široj saradnji bio značajan.

A nisu samo piloti za Ponikve zainteresovani. Na ovih 2.200 metara piste početkom maja održaće se prvenstvo istočne Evrope u moto-trkama, uz učešće stotinak takmičara iz nekoliko država. Ima najava i za auto-trke, kao i za prvenstvo Srbije u preciznom letenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: