"Zavide nam na odnosima s Rusijom"

Ne gledaju svi u svetu dobronamerno na dobre odnose Srbije i Rusije, kaže ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

14:13

Default images

Bačević je rekao da je potpisavanje Deklaracije o strateškom partnerstvu šriom otvorilo vrata za produbljivanje i onako dobrih odnosa, ali dodao da ne može da se otme utisku, da su politički odnosi Srbije i Rusije na višem nivou, od ekonomskih.

On je izrazio nadu da neće proći mnogo vremena da se nivo tih odnosa izjednači, podsećajući da postoje mogućnosti da se to prilično brzo dogodi. "Ne gledaju svi u svetu dobronamerno na takve odnose, ali to ne znači da Srbija treba da se povinuje tudjim željama. Srbija i Rusija treba da gledaju svoje ekonomske interese i podižu političke odnose na najviši mogući nivo", poručio je Bačević.

Prva Rusko-srpska privredna izložba i Prvi beogradski poslovni forum otvoreni su danas u Beogradu, uz učešće 87 ruskih i 100 srpskih firmi.

Izložba je organizovana u hotelu "Metropol Palas", a učestvuju firme iz oblasti saobraćaja, energetike, medicinske opreme i poljoprivrede.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin preneo je prisutnima pozdrave ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i pročitao njegovo pozdravno pismo učesnicima i gostima skupa.

"Vaš skup odražava uzajamnu težnju poslovnih krugova naših zemalja, da efikasnije koriste mogućnosti, za jačanje saradnje u trgovinsko- ekonomskoj i investiconim sferama", istakao je Lavrov.

Čvrst osnov za to je, kako je napomenuto, Deklaracija o strateškom partanerstvu izmedju Rusije i Srbije, koji su predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić potpisali 24. maja 2013. godine u Moskvi.

Danas u bilateralnoj agendi su veliki projekti u energetskoj, saobraćajnoj i bankarskoj oblasti, a ukazano je da postoje dobri preduslovi za produbljivanje veza u industriji, poljoprivredi, zdravstvenoj zaštiti, turizmu, kao i za poboljšanje kontakata izmedju regiona.

Otvaranju manifesatcije prisutsavo je i Čepurinov prethodnik Alkesandar Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: