U Srbiji zatvoreno 5.000 radnji

Zbog velikih dugovanja prema državi na ime poreza i doprinosa i teških uslova privređivanja u Srbiji prošle godine odjavljeno oko 5.000 preduzetničkih radnji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.02.2014.

14:01

Default images

Predsednik skupštine preduzetnika Privredne komore Srbije, Mirko Miladinović, izjavio je agenciji Tanjug da u ovom trenutku ima 217.000 radnji koje zapošljavaju oko 400.000 ljudi, i napominje da ih je ranije bilo oko 222.000.

"Situacija se menja svakodnevno zato što je oko 60.000 radnji izbačeno iz poreskog reprograma i ne znamo šta će se dalje dešavati sa tim radnjama. Na skupštini smo doneli odluku da se razgovara o tome sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i budućom Vladom, kako da se te firme, koje možda nisu izmirile ratu na vreme ili su bile dužne 1.000 dinara, ponovo vrate u reprogram", objasnio je Miladinović.

Ocenjujući da je jedno od rešenja smanjenje poreske stope i poreska reforma koja bi omogućila bolju klimu za poslovanje, on je izrazio očekivanje da će do toga i doći u narednom periodu.

Kao jedan od najvećih problema, Miladinović je spomenuo "sivu ekonomiju" zbog koje, kako je rekao, država godišnje gubi dve do tri milijarde evra.

I u Kruševcu je zabeležen pad preduzetničkih aktivnosti, kaže Miladinović i dodaje da sada ima 3.986 radnji, dok ih je početkom prošle godine bilo 4.013. Kada je reč o Rasinskom okrugu, registraovane su 7.003 radnje i one zapošljavaju 11.389 radnika.

Miladinović podseća da je grad Kruševac izdvojio oko 40 miliona dinara za subvencije namenjene zapošljavanju i samozapošljavanju, ali da je interesovanje za samozapošljavanje bilo nedovoljno najverovatnije zbog velikih obaveza prema državi.

Napomenuo je i da statistiku treba uzeti sa rezervom, jer su neke od radnji odjavljene samo privremeno.

Predsednik skupštine preduzetnika je takođe izrazio nadu da će se u budućnosti pokrenuti takozvana velika privreda, što bi za preduzetnike bilo veoma značajno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: