Bačević se ipak zabrojao?

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da će Kina u centralnu i istočnu Evropu investirati deset milijardi dolara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.01.2014.

12:37

Default images

Mihajlovićeva je u izjavi Tanjugu rekla da ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević verovatno nije bio dobro informisan kada je rekao da će Kina u Balkan investirati deset hiljada milijardi evra.

"Iznos od deset milijardi dogovoren je još pre godinu i po dana", istakla je MIhajlovićeva i poručila da će se Srbija truditi da dobije što više od tog novca za svoje projekte.

Prema njenim rečima, delom tog novca biće obnovljena termoelektrana "Kostolac".

"Pretpostavljam da je priča o deset hiljada milijardi dolara proistekla iz toga što možda ministar Bačević nije bio dobro informisan, jer to zaista i nije njegov resor. Kad je reč o Srbiji, za nas je najvažnije da imamo radnu grupu koja koordinira svim projektima, na čijem čelu je ministar (Aleksandar) Antić. Gradiće se pruga (Beograd-Bar), razgovaraćemo o Đerdapu tri, pokušaćemo taj novac da iskoristimo za naše potrebe", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je, istovremeno, osporila ocenu ministra Baćevića da Srbija ne treba posebno da se uključuje u raspravu o Južnom toku.

"Srbija neće stajati po strani kada je reč o izgradnji gasovoda 'Južni tok'", poručila je ministarka Mihajlović i primetila da je država u prošlosti pretrpela veliku ekonomsku i energetsku štetu zbog "stajanja političara po strani".

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija integralni deo izgradnje gasovoda "Južni tok", kao što hoće da bude deo Evropske unije, te će stoga pregovarati i sa Rusijom i Evropskom unijom.

"Nekada u prošlosti Srbija je često stajala po strani, njeni političari su stajali po strani, pa smo zbog toga imali mnogo i ekonomske i energetske štete. Sada više to nećemo raditi", zaključila je Mihajlovićeva.

"Toliko novca neće stići ni u narednih 100 godina"

Stručnjaci za strana ulaganja složni su u oceni da najava ministra Bačevića da će Kina na Balkanu uložiti 10.000 milijardi evra nije realna i da liči na najavu predsednika Tomislava Nikolića da bi u Srbiju u narednih 10 godina moglo da stigne 100 milijardi evra investicija.

"Tih 10.000 milijardi je nastavak onih 100 milijardi, a sada, kada je Srbija postala regionalni lider, region će dobiti 10.000 milijardi. To su investicije koje region ne može da ostvari u narednih 100 godina", rekao je savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

On je u izjavi agenciji Beta ocenio da Bačević nešto "nije dobro razumeo".

"Cilj Kine je da izvozi svoju robu a da svi plaćamo. Njihov cilj je da izvezu i što više usluga i radne snage. Ako hoćemo da kupimo most, može. Ako hoćemo agregat za Kolubraru, može, ali ne da oni naprave svoju centralu ovde. Kinezi su vrlo decidni i oni neće da investiraju u zemlji koja je nesigurna i nema povoljan radni ambijent", rekao je Buštalija.

Buštalija je kao primer kineskog pristupa naveo izgradnju mosta Zemun-Borča.

"Kinezi su nama odobrili robni kredti za most od Zemuna do ničega i doveli su svoje ljude, čak ni vodu kod nas ne kupuju, sve dovoze iz Kine i na tom gradilištu osim dvoje, troje prevodilaca nema naših ljudi. Ako postoje uslovi, Kinezi će plasirati novac kroz robu, a ne kroz svoje investicije", rekao je Bušatlija.

On je objasnio da su na sastanku sa evropskim zemljama održanom u decembru u Rumuniji Kinezi jasno istakli da im je cilj izvoz roba, usluga i radne snage i da će obezbediti pomoć svojim preduzećima preko kredita Eksim banke.

"Kinezi imaju velike ambicije da uđu na drugo najveće tržište na svetu, Evropsku uniju, ali način na koji oni nude svoju robu, odnosno investicije, ne odgovara nijednoj evropskoj zemlji jer im nije cilj da dođu Kinezi, daju im kredit i izgrade fabriku", rekao je Bušatlija.

Bušatlija je naveo da Kinezi imaju stotine miliona nezaposlenih ali i proizvodnju industrijske robe koju ni Evropa ne može da sanja.

"Kineska vlada je pre dve, tri godine odlučila da plasira 10 milijardi dolara u jugoistočnu Evorpu, uključujuići Moldaviju i Ukrajinu. Mi tu nemammo šta da tražimo. To da je Beograd odabran za centar nema veze s kineskom odlukom", rekao je Bušatlija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris rekao je agenciji Beta da Bačevićeva najava ne zvuči realno.

"Jednostavno, naše tržiste nema toliki potencijal da apsorbuje toliku količinu investicija, ali svaki priliv je koristan", rekao je Fabris.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je agenciji Beta da bi Kinezi hteli da što više sredstava plasiraju u istočnu Evropu, jer im je to dosta pogodno.

"U istočnoj Evropi ima prostora za privredni rast, a privreda nije dovoljno organizovana, pa Kinezi mogu dobro da prođu i skupo naplate, a mogu da daju i kredite. To nema veze sa našim uspesima, nego sa naporom Kine da održi svoj rast. Kakvih 10 hiljada milijardi", upitao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: