Posao za osobe sa invaliditetom

U Vojvodini je u prvih deset meseci ove godine zaposleno 2.020 osoba sa invaliditetom, što je 39 odsto više u odnosu na isti lanjski period.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2013.

20:38

Default images

Prema podacima Pokrajinske službe za zapošljavanje, u Vojvodini je do kraja oktobra evidentirano 6.757 nezaposlenih osoba sa invaliditetom.

U saopštenju pokrajinske vlade je navedeno da je smanjenje i stabilizacija broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom direktna posledica ispunjavanja odgovarajućih zakonskih okvira, kao i da je afirmativna politika u toj oblasti povećala broj onih koji se prijavljuju na tržište rada iz grupe radno neaktivnih, s namerom da koriste raspoložive programe i povećaju izglede za zapošljavanje.

Uz to je i restriktivnija politika sticanja prava na invalidsku penziju povećala udeo aktivnih tražilaca posla među nezaposlenima i smanjila pretenzije na sticanje statusa invalidskog penzionera.

Pokrajinska vlada prihvatila je informaciju Poakrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova o zapošljavanju osoba sa invaliditetom kod poslodavaca u Vojvodini, u skladu sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Prihvaćen je i Prednacrt programa razvoja AP Vojvodine od 2014. do 2020. godine, strateški dokument u oblasti regionalnog razvoja, koji se na celovit način definišu prioriteti razvoja pokrajine u narednih sedam godina.

Reč je o razvoju ljudskih resursa, razvoju infrastrukture i uslova za pristojan život, održivom privrednom rastu i razvoju institucionalne infrastrukture.

Taj predloženi dokument, koji će do kraja januara biti na javnim raspravama u vojvođanskim gradovima, u skladu je sa politikom EU - Agendom 2020, odnosno tehnologijom planiranja i vremenskim okvirom novog budžeta EU do 2020. godine, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: