Novak obišao NIS - ovu rafineriju

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak obišao je Rafineriju nafte u Pančevu i najavio nastavak ulaganja u drugu fazu modernizacije te NIS-ove rafinerije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

18:00

Default images

Novak je rekao da NIS ima planove da uloži 1,5 mililijardi evra u Srbiji u naredne tri godine i ocenio da je Rafinerija nafte u Pančevu jedna od najboljih u Evropi, u koju je uloženo više od 500 miliona evra.

Ministar energetike Ruske Federacije je istakao da će u toj rafineriji u okviru druge faze modernizacije biti izgrađeni pogoni koji će povećati dubinu prerade nafte i omogućiti proizvodnju još kvalitetnijih naftnih derivata za potrebe Srbije i evropskog tržišta.

Novak je rekao i da će biti izgrađena nova gasna elektrana kogenerativnog tipa, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe za električnom energijom Rafinerije Pančevo i preduzeća koja se nalaze pored rafinerije, kao što je Petrohemija.

Ta investicija je vredna 200 miliona dolara, naveo je Novak.

Ruski ministar energetike je dodao da su na današnjoj sednici međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije dogovoreni novi projekti koji će doprineti razvoju trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje.

Rafineriju Pančevo su sa ministrom Novakom obišli srpski ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, generalni direktor NIS - a Kiril Kravčenko i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

NIS je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft - oko 56 odsto, a ostatak je u vlasništvu države Srbije i građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: