Protest ako ih ne prime u Vladu

Samostalni industrijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom Srbije Ivicom Dačićem ili potpredsednikom vlade Alesandrom Vučićem.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2013.

16:29

Default images

Tema sastanka bila bi rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju. Sindikati ističu da će, ako do tog sastanka ne dođe u roku od pet dana, organizovati proteste ispred Vlade Srbije i Ministarstva privrede.

Najava brzog završetka procesa restrukturiranja u nekoliko stotina preduzeća u Srbiji, izazvala je zabrinutost i nezadovoljstva radnika.

Oni se pitaju i da li će biti zatvorena i ona preduzeća koja bi mogla da nastave proizvodnju, a ministru privrede zameraju da odbija da uvaži njihove predloge i zahteve. Prema rečima predstavnika sedam industrijskih sindikata, u vladi se 25 dana niko nije odazvao na njihove pozive na razgovore

"Mi smo pre neki dan imali sastanak i dogovorili se da ćemo krenuti u proteste, štrajkove, jer je neodrživo stanje da on bukvalno zatvori firme istera radnike na ulice. Od toga niko nema koristi niti fondovi, niti grad, niti država. Mi smo tražili da im poveže radni staž da se nastave subvencije i da funkcionišu i da rade kao i do sada. Činjenica je da će kroz ovaj proces restrukturiranja verovatno 50 hiljada ljudi ostati bez posla", Dragan Zarubica, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U ministarstvu privrede, međutim kažu da su spremni da razgovaraju sa svima koji imaju planove za završetak restrukturiranja preduzeća.

Napominju i da taj proces traje već deset godina, da je situacija u pomenutim preduzećima sada gora nego kada je njihovo spasavanje počelo, a da godišnje državu koštaju 750 miliona dolara.

"Novi zakon o privatizaciji pruža svima, i podvlačim svima, pa i sindikatima mogućnost da predlažu šta žele. Ako misle da imaju dobre menadžment kvlaitete, mogu i oni da preuzmu upravljanje firmama, ako pokažu kako misle da ih izvuku iz problema. Takođe, ono jedino što je sigruno to je da ne možemo da nastavimo sa starom politikom. Srbija polako umire i ako nastavimo po starom, možemo samo da zatvorimo vrata i ugasimo svetlo", kaže Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede.

Većina sindikata, kaže Stevanović, pomogla je u izradi ličnih karata problematičnih preduzeća, jer su svesni da jedino postavljanje na zdrave noge, može da ih spase od gašenja

Ministrastvo privrede postavilo je kraj novembra kao poslednji rok da predizeća u restrukturiranju dostave lične karte odnosno uvid u detalje poslovanja. na osnovu toga do polovine 2014. biće odlučeno koja će biti ugašena, a koja će opstati.

Država je spremna da izdvoji 300 miliona evra za radnike koji će u tom procesu ostati bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: