"Srbijagas ne može više ovako"

Reformisanje Javnog preduzeća Srbijagas mora biti započeto što pre, zaključak je sastanka ministara finansija, privrede i energetike i direktora Srbijagasa.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.10.2013.

13:33

Default images

Poslovanje Srbijagasa na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku bezbednost Srbije, zaključeno je na današnjem sastanku ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović, ministra finansija Lazara Krstića, ministra privrede Saše Radulovića i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o finansijskom i organizacionom restrukturiranju Srbijagasa, od tog preduzeća je zatraženo da do sledećeg sastanka, koji će biti organizovan u narednih mesec dana, u istom sastavu, dostavi ličnu kartu preduzeća, odnosno kompletne podatke o svom poslovanju i poslovanju povezanih preduzeća, saopštilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Na osnovu dostavljenih podataka treba da bude donet konkretan plan aktivnosti na rešavanju teške situacije u kojoj se Srbijagas nalazi.

Vlada Srbije i resorno Ministarstvo odlučni su u nameri da Srbijagas izvuku iz teške situacije, i da od njega naprave firmu koja će uspešno poslovati na tržišnim principima i biti konkurentna na domaćem i stranom tržištu, navedeno je u saopštenju.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović objasnila je da će plan za restruktuiranje Srbijagasa biti usvojen do kraja godine i da će odmah nakon toga krenuti realizacija tog plana.

"Nema dileme da je Srbiji neophodan profitabilan Srbijagas i da će to preduzeće početi da ostvaruje profit samo ako što hitnije uđe u proces restruktuiranja", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu u Vrbasu, gde je obišla Veliki bački kanal i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Ona je naglasila da brzina restruktuiranja Srbijagasa ne zavisi ni od koga pojedinačno i da će o tome poslednju reč dati Vlada Srbije koja "neće dugo čekati" i koja "će u najkraćem roku pokrenuti taj proces".

Mihajlovićeva je ranije danas rekla da nije saglasna sa kriterijumima po kojima je Srbijagas zbog dugovanja isključivao i uključivao gas pojedinim preduzećima u restrukturiranju, kao što je Galenika.

"To nisu kriterijumi države, već ih je Srbijagas u jednom trenutku napravio", kazala je Mihajlovićeva i dodala da moraju da postoje jednoobrazni kriterijumi za sve. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: