Telekom odgovorio SBB-u

Telekom Srbija danas je saopštio da, prema važećem pravilniku RATEL-a, SBB kao virtuelni operator nema pravo na prenosivost broja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

17:31

Default images

Telekom je reagovao na tvrdnje kompanije SBB da joj onemogućava testiranje prenosa broja u mobilnoj telefoniji, ističući da samo operator koji je državnom budžetu platio licencu za mobilnu mrežu može da ostvari pravo na prenosivost broja, a u Srbiji su to tri postojeća operatora, a SBB koristi infrasturkturu i mrežu jednog od postojećih operatora i nema svoju mrežu.

"SBB ima ugovor o korišćenju infrastrukture i mreže sa jednim od postojećih operatora mobilne mreže i to je razlog što SBB ima pravo na pristup brojevima mreže tog operatora. Nije nam poznato da li je treći operator mobilne mreže omogućio testiranje funkcionalnosti prenosivosti broja SBB-u, a to i nije od uticaja na činjenicu kršenja važećeg RATEL-ovog pravilnika", navodi se u saopštenju.

U Telekomu ukazuju da je samo rešenje RATEL-a, na koje se SBB poziva u zahtevu za prenosivost broja, doneto na malo neobičan način.

SBB je uz zahtev za prenosivost broja dostavio rešenje sa jednim datumom, a na Internet stranici RATEL-a je objavljeno rešenje sa drugim datumom i naznakom da je dostavljeno na adrese sva tri mobilna operatora.

"U odgovoru na postavljeno pitanje RATEL je sve objasnio tehničkom greškom. Da nije bilo te tehničke greške i da je rešenje dostavljeno mobilnim operatorima, oni bi imali pravo na tužbu sudu. Ovako je to onemogućeno", navode iz Teleoma, uz napomenu da samo primenjuju propise nadležnih organa.

Važeći RATEL-ov pravilnik o prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji daje pravo na prenosivost broja tačno određenoj vrsti operatora, operatoru mreže. Ako nadležni organ izmeni propis, Telekom Srbija će to poštovati.

Uobičajeno je da virtuelni operator nema iste mogućnosti kao mobilni. Praksa je da regulator donosi pravni okvir kojim unapred utvrđuje koje su mogućnosti virtuelnog operatora, kako bi ostali učesnici na tržištu imali dovoljno vremena da se prilagode tome, što se kod nas nije desilo.

Kod nas je RATEL prvo upisao SBB kao virtuelnog operatora u registar operatora, a šta je sadržaj njegov ovlašćenja i da li je jednak mobilnom operatoru, kako SBB tvrdi RATEL će morati da utvrdi naknadno, navodi se u saopštenju Telekoma.

SBB je u svom današnjem saopštenju naveo da je RATEL početkom godine i protivno svom Pravilniku produžio Telekomu rok za početak prenosa broja u fiksnoj telefoniji usled "složeniih administrativno-tehničkih pitanja".

Telekom je time dobio još godinu i po dana odlaganja, čime je onemogućen prenos broja u fiksnoj telefoniji do aprila 2014. godine, čime znatno smanjuje konkurentnost i na tržištu mobilne i na tržištu fiksne telefonije, naveo je SBB u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: