Ako niste znali - cene su pale

Verovatno to niste primetili, ali u julu je pad cena zabeležen kod hrane i bezalkoholnih pića, za 4,2 odsto, i kod odeće i obuće, za 0,4 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2013.

14:12

Default images

U julu je u Srbiji zabeležena deflacija od 0,9 odsto, dok je na međugodišnjem nivou inflacija bila 8,6 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najveći rast cena zabeležen je u rekreaciji i kulturi - 5,9 odsto, kod alkoholnih pića i duvana - tri odsto, stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih goriva - 0,5 odsto i komunikacija - 0,3 odsto.

Potrošačke cene u julu pale su za 0,9 odsto u najvećoj meri kao rezultat sezonski uobičajenog pada cena povrća, a prema proceni Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će u narednim mesecima biti u snažnom padu, i do oktobra će se vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

U tu projekciju uključeno je i poskupljenje električne energije, gasa za domaćinstva, kao i ostale najavljene korekcije regulisanih cena, objavila je danas centralna banka.

Prema očekivanjima NBS, inflacija će se posle oktobra zadržati u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja. Tome će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike, dobra poljoprivredna sezona i niska agregatna tražnja.

U julu je u Srbiji zabeležena deflacija od 0,9 odsto, a međugodišnja inflacija je, u skladu sa očekivanjima NBS, ubrzala pad i u julu je iznosila 8,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: