Stanovi često nekvalitetni, a skupi

Beograd ima privilegiju da leži na ušću dve evropske reke Save i Dunava, ali grad i reke arhitektonski nisu povezane.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

11:19

Default images

A celokupan građevinski izgled prestonice ne podseća na metropolu.

U prigradskim naseljima, haotična i nekvalitetna, mahom divlja, gradnja još je uočljivija, a i u mnogim mestima širom Srbije retko se može naći funkcionalan, arhitektonski lepo projektovan, kvalitetan, ekološki i energetski savremen objekat.

Nezadovoljavajući nivo kvaliteta gradnje u Srbiji posebno je izražen u stanogradnji, gde je i najpotrebniji, tvrdi Borislav Petrović, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i član Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda.

On je kao čest primer naveo nekvalitetnu ugradnju izolacionih materijala ili instalacionih sistema, čemu doprinosi i uobičajen slučaj "divlje" ili "poludivlje" izgradnje sa ili bez projektne dokumentacije, gde se objekat naknadno "legalizuje", kada više nije moguće ni utvrditi sve njegove nedostatke.

Veoma je važan i kvalitet projektanskih rešenja, koji je u "tranzicionim" vremenima drastično opao.

"U ovoj oblasti smo imali period jako visokog nivoa ''Beogradske škole'' u drugoj polovini prošlog veka, kada se naša stambena arhitektura mogla porediti sa razvijenijim sredinama. Danas smo svedoci perioda u kome naši urbani prostori ubrzano i nepovratno gube kvalitet, umesto da bude obratno. Ako prihvatamo tezu o gradu kao prostornoj projekciji društva, onda moramo biti zabrinuti. Kao rezultat potrebe za izgradnjom novih "naselja", dobijamo Belvil ili, još gore, Naselje "Stepa Stepanović", veli Petrović.

Potpuni apsurd je i cena kvadratanog metra stana u Beogradu, koja se kreće od 1.200 evra pa na više. Stan u novobeogradskim blokovima od 70 kvadrata se prodaje za 80.000 evra, a u njega treba uložiti bar još 20.000 da bi bio u normalnom stanju. Pritom su liftovi često zgrade u raspadu, fasade je oštećena, a interfoni ne rade.

Cene objekata su nesto prihvatljivije u okolini Beograda, pa u Mladenovcu kvadrat košta oko 700 evra.Poređenja radi, isti ili kvalitetniji stanovi u Mađarskoj imaju povoljniju cenu. U Budimpešti, stan od 82 kvadrata košta 57. 000 evra.

Mnoga inovativna rešenja mogla bi da znače prekretnicu u neimarstvu, među njima i Q sistem, pogotovo kvalitetnom gradnjom po pristupačnoj ceni. Na ovogodišnjem Sajmu građevine u Beogradu predstavljen je novi Q sistem, patent kompanije Kvatro hauzis, nagrađen u Evropi kao najbolji projekat ekološke inovativne panel gradnje.

Taj sistem poštuje parametere energetske efikasnosti, ekološke, a kvalitetne gradnje, izgleda okoline, pa bi možda mogao da bude i u neku ruku prekretnica u našem građevinarstvu i arhitekturi.

Jovan Nikolić, autor Q sistema, kaže da se ovim sistemom grade luksizni stanovi u izuzetno kratkom roku, sa poboljšanom termoizolacijom i cenom od 500 evra po kvadratu, po principu "ključ u ruke".

Prefabrikovani betonski paneli, izgrađuju se u fabrici, a na mestu gradnje samo sklapaju u celinu. Novina kod ovog sistema je u načinu prevazilaženja termalnih mostova, rasipnika energije, uzročnika stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

Povećana energetska efikasnost do 80 odsto dovodi do trajnih ušteda. Kuća od 100 kvadrata može da se izgradi za mesec dana, a da pritom radnici ne ostave nered iza sebe, niti naruše okolinu i zelene površine.

Zato je, pored projektovanja i planiranja prilikom gradnje, veoma bitno uzeti u obzir i parametre energetske efikasnosti, za koje se u Srbiji ne mari dovoljno, smatra i arhitekta Aleksandar Bajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: