Pokriće pojela propala banka

Za sedam milijardi evra osigurane devizne štednje građana država trenutno garantuje fondom u kome se nalazi svega 1,14 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

10:23

Default images

To je nešto više od deset miliona evra.

Podaci iz završnog računa Agencije za osiguranje depozita pokazuju da su sredstva u takozvanom Fondu za osiguranje depozita sa početnih 18,26 milijardi dinara s početka prošle godine pala na 1,14 milijardi dinara na kraju 2012. Glavni krivac je- Agrobanka, pišu Novosti.

Naime, agencija je, u oktobru prošle godine, u Poštansku štedionicu "upumpala“ 22,7 milijardi dinara, na ime "bespovratne finansijske podrške“. A reč je u stvari o pokriću osiguranih depozita štediša Nove Agrobanke, čiji su računi prebačeni u Štedionicu.

Fond za osiguranje depozita, inače, pune sve banke u Srbiji, i to tako što kvartalno u njega uplaćuju 0,1 odsto od osiguranog iznosa koji imaju na štednji. To, praktično, znači da je problem štediša Agrobanke rešen novcem ostalih banaka u Srbiji.

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da je krajnje vreme da se preispita sistem osiguranja depozita kod nas.

"Treba napraviti jasnu razliku unutar bankarskog sistema: ne može istu premiju osiguranja da plaća sigurna, visoko kapitalizovana banka, koja najbolje upravlja rizicima i banka koja posluje daleko ispod tih kriterijuma", kaže za Novosti profesor Đukić.

Agencija za osiguranje depozita lane je, za razliku od 2011. godine, zabeležila gubitak od 203 miliona dinara. Završni račun, prema podacima APR, pokazuje da rashodi Agencije za osiguranje depozita lane beleže enorman rast.

Agencija za osiguranje depozita raspolaže kapitalom u iznosu od 1,4 milijarde dinara, koji je prilično smanjen u odnosu na godinu pre, pa je njegovo učešće u ukupnim izvorima finansiranja drastično opalo sa 79,2 odsto na 11,4 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: